Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Uszkodzona szyna ładowania.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 TheMan

TheMan
  • 186 postów

Napisano 18 marca 2013 - 12:43

Witam, Podczas wymiany kabla w ładowarce, najprawdopodobniej doszło do zwarcia, bateria się nie ładuje, ale sam macbook jest zasilany. Ktoś mi zasugerował, że może byś spalona szyna ładowania. Czy da się to jakoś zweryfikować?

#2 macsupport

macsupport

  • 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 marca 2013 - 12:54

Zrób reset SMC i po tym sprawdź czy coś się zmieni. Jeśli to nic nie da to oddaj go do dobrego serwisu, bo faktycznie mogła uszkodzić się płyta główna.

#3 arvika

arvika
  • 1 501 postów
  • Płeć:
  • SkądKraków

Napisano 18 marca 2013 - 19:15

Prawdopodobnie w wyniku zwarcia uszkodziłeś układ ładowania. Oczywiście jest to do naprawy.

#4 michallus

michallus

  • 214 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 18 marca 2013 - 21:24

Jak się zachowuje dioda na wtyku??

#5 PlushaQ

PlushaQ
  • 34 postów
  • Skądstąd :]

Napisano 16 grudnia 2013 - 21:47

Troszkę odgrzeję kotleta, chociaż nie do końca jestem pewien czy określenie uszkodzenia szyny ładowania będzie adekwatne, może po prostu ten typ tak ma. Otóż sprawa następująca: MB 3,1 Late 2007, bateria już dogorywa, ale wymiana nastąpi po nowym roku, pytanie natomiast brzmi - bateria mimo straty pojemności ładuje się (czasami sygnalizuje na statusbarze, że jednak się nie ładuje, chociaż podpięty jest MagSafe - wypięcie i podpięcie przeważnie pomaga), lecz lampka na MagSafe gaśnie i ledwo świeci. Szperając po forum sprawdziłem temat wyjęcia baterii i sprawdzeniu zachowania diody bez akumulatora. Wyglądało to podobnie - chwilę świeci się jak powinna, lecz gdy lekko dotknę wtyczki mocno przygasa. Sytuacja jak już pisałem i w przypadku baterii w laptopie i poza nim. Rest SMC wykonywałem, nic to nie zmieniło. Jest jeszcze coś co można sprawdzić? Po świętach będę miał dostęp do nowego (zamiennik) akumulatora i drugiego MagSafe z komputera, który jest aktualnie w innym mieście. Oczywiście mam w planach spradzić "krzyżowo" jak obie baterie beda sie zachowywaly w obu komputerach przy uzyciu roznych zasilaczy. Czy jest coś jeszcze co mogę zrobić? Czego się spodziewać po wynikach tego testu?

#6 macsupport

macsupport

  • 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 grudnia 2013 - 21:53

Na początek sprawdź stan gniazda w komputerze, czy nie jest zabrudzone lub "nadpalone" oraz wtyczki od zasilacza, szczególnie zwróć uwagę na to czy wszystkie jego styki we wtyczce są sprawne, czy żaden z nich nie jest wciśnięty do środka.

#7 PlushaQ

PlushaQ
  • 34 postów
  • Skądstąd :]

Napisano 16 grudnia 2013 - 22:26

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź. Więc tak, gniazdo w MB wygląda normalnie, brak nalotów/zmian ze względu na zbyt wysoką temperaturę. Gniazda czyste, brudna ramka dookoła, ale to wniskując z konstrukcji tylko i wyłącznie magnes do łączenia wtyku z gniazdem. Kabel od zasilacza na całej długości nie budzi zastrzeżeń, nawet przy wtyczce. Sama wtyczka bez zmian konstrukcyjnych, wszystkie wtyki czyste, dwa skrajne bardziej wysunięte, trzy wewnątrz ciut głębiej, jednak wygląda to na "takie założenie konstrukcyjne". Wszystkie wtyki lekko dają się wciskać, więc chyba w porządku.

#8 michallus

michallus

  • 214 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 18 grudnia 2013 - 09:37

Zacznij od podstawienia innego zasilacza, najlepiej u Resellera Apple, jeżeli nie pomoże może być uszkodzone gniazdo MagSafe lub "coś" na płycie. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że w takim przypadku najczęściej problem leży po stronie zasilacza ;)

#9 PlushaQ

PlushaQ
  • 34 postów
  • Skądstąd :]

Napisano 18 grudnia 2013 - 12:52

Przed świętami nie będę się pchał do resellerów, bo w Łodzi to jedynie w centrach handlowych są, a jak wyglądają teraz centra handlowe i parkingi to wszyscy dobrze wiemy. Po świętach sprawdzę z drugim zasilaczem u znajomego. Tylko mam pytanie, bo komputer jak narazie nie ma problemów z ładowaniem jako takim, więc chyba nie ma się co spinać na wymianę zasilacza (chyba, że mogą wyjść z tego jakieś konsekwencje nieciekawe)? Chciałbym zauważyć, że ta przygasająca lampka na MagSafe już przygasa tak z dobry rok, albo i więcej. Aha, czy ewentualne uszkodzenie płyty może mieć jakiś związek z tym, że również ok rok temu miałem problemy z dźwiękiem - po restarcie komputera nie grały głośniki, bo uważał, że ma coś wpięte w wyjście słuchawek, co jednak nie było prawdą. Pomagało włożenie i wyjęcie jack'a i głośniki wbudowane działały. Ale teraz problem ustał. Nie występuje ani na Lionie, ani na ML.

#10 PlushaQ

PlushaQ
  • 34 postów
  • Skądstąd :]

Napisano 05 stycznia 2014 - 22:34

I witam po świętach, oraz nowym roku. Udało mi się zrobić te testy z innym zasilaczem i bateriami. Tak jak pisales michallus - problem leży po stronie zasilacza. Jednak, jakiego typu jest to problem? Bo w sumie, jeżeli chodzi o samą funkcjonalność lampki, to jest mi ona zbędna. Czy da się tą usterkę "naprawić" czy jedynie w grę wchodzi kupno nowego zasilacza? Co może nieść za sobą ewentualne dalsze korzystanie z tego zasilacza? Czy ta gasnąca lampka może być w niedalekiej przyszłości związana z jakąś większą awarią? Pozdrawiam ;]




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych