Witam :-)
Nie jestem grafikiem ani muzykiem więc należę do ponad 90% pozostałych użytkowników komputerów. Interesują mnie argumenty dlaczego warto kupić Maca - myślę o zakupie MacBook Pro. Zanim zadam kilka pytań przedstawię genezę mojego zainteresowanie komputerami Apple. Od zawsze używałem Windows jako desktopa, przez jakiś czas Linuxa jako desktopa, pracowałem na serwerach Linux, bawiłem się dystrybucją FreeBSD. Moja fascynacja FreeBSD była duża i próbowałem dostosować go aby pełnił funkcję desktopa. Moje próby dostosowania FreeBSD lub Linuxa do pracy desktopowej porzuciłem kilka lat temu. Nieprzespane noce, przekrwione oczy i satysfakcja że w końcu zadziałało coś co działa w Windowsie :-D Lubiłem te "zabawy" ale w końcu trzeba skupić się na pracy zawodowej a nie na ciągłym konfigurowaniu "warsztatu" pod pracę zawodową. Wtedy powiedziałem sobie, że jak będzie mnie stać to kupię Apple. Byłem przekonany (nie używając Apple) że jest to dobra platforma sprzętowa z wydajnym i stabilnym system typu Unix. Ostatnio powróciłem do mojego marzenia z przed lat i zacząłem przyglądać się i czytać o Apple.
Podkreślam, że interesują mnie korzyści Sprzęt+System Operacyjny a nie tylko korzyści samego OS. Moja wstępna analiza wygląda następująco - jeśli się mylę to proszę o wyprowadzenie z błędu:
1. Na pierwszy rzut oka cena Apple nie oddaje wartości zastosowanych komponentów. Rozumiem, że mogą być dodatkowe korzyści za które warto zapłacić. Więc ich szukam, bo ciągle nie przekreślam zakupu.
Sprzedawca w Galmoku mnie rozbawił, bo powiedział, że użytkownicy którym brakuje softu instalują sobie na drugiej partycji Windowsa. To po to kupuję i przepłacam za komputer+system operacyjny aby zainstalować windows (od którego chciałem uciec i cieszyć się wydajnością i stabilnością systemu unixowego). Jeżeli miałbym nadal korzystać z windowsa to raczej kupię laptop o mocniejszych parametrach z windows 8. Zapłacę połowę tego co za MacBook'a.
Apple używa architektury Intela - czy zastosowali wydajniejsze, bardziej trwałe komponenty w porównaniu z laptopami innych firm?
2. Jestem "świadomym" użytkownikiem Windows. Mój windows na laptopie służbowym korporacyjnym (antywirus, polisy domenowe) jest stabilny więc nie wiem co to bluescreen (od kilku lat tego nie widziałem). Nie pamiętam kiedy windows padł tak, że wymagało to kopiowania danych z dysku, formatu i nowej instalacji. Czy MacOS jest stabilniejszy od Windowsa i w czym się ta ewentualna stabilność objawia?
no i kwestia chyba najistotniejsza - wydajność. Bardzo wysoka szybkość działania i wydajność systemu byłaby dla mnie uzasadnieniem zapłacenie za apple kilka razy więcej niż za laptopa+windows:
3. Czy MacOS jest szybki/wydajny? Na stronie Phoronix przejrzałem testy wydajności i mam następujące wnioski:
- MacOS przegrywa z Ubuntu (w większości testów)
- Ubuntu przegrywa z Windows 7 (w większości testów)
czyli MacOS zdecydowanie przegrywa z Windows 7 (Windows 8 jest szybszy od Windows 7)
Moje pytanie: Czy i gdzie jest ta legendarna wydajność?
Kilka lat temu po moich przygodach z unix i linux chciałem mieć apple aby w końcu pracować i cieszyć się stabilnym i szybko działającym systemem a nie ciągle instalować, konfigurować, linkować etc. Chciałem mieć system unixowy z suportem producenta.
Nie interesują mnie argumenty typu: wygląd, intuicyjność, potrzeba zmiany, system dla grafików/fotografów/muzyków/DJ etc. Moje kryteria to: ogólna wydajność, stabilność, bezpieczeństwo, awaryjność, support producenta, koszty napraw, koszty upgrade'ów. Proszę, użytkownicy apple przekonajcie mnie że apple teraz nie jest tylko zwykłym PC z przeciętnym systemem unixowym. Potrzebuję faktów aby uzasadnić sobie opłacalność zakupu :-)
pozdrawiam
użytkowników komputerów bez znaczenia na system operacyjny :-)
Jakie są korzyści z MacBooka vs komputer z Windows?
Rozpoczęty przez
milo1977
, 16 gru 2012 16:35
1 odpowiedź w tym temacie
Napisano 16 grudnia 2012 - 16:35
Napisano 16 grudnia 2012 - 18:07
Ile razy można wałkować to samo? Proszę poczytać forum, zapoznać się z istniejącymi wątkami i zadawać konkretne pytania, a nie powielać ogólne farmazony o wydajności, bezpieczeństwie itp. Dyskusja z cyklu, czy lepsze są Azjatki, czy Murzynki.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Temat jest zamknięty