Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 + CheckMend + 3UK

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
40 odpowiedzi w tym temacie

#26 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 15:23

Wystarczy wpisać na allegro "simlocka czarna lista" i wyskakują aukcje na których niby zdejmują simlocki z telefonów zablokowanych przez operatora. Ciekawe czy to faktycznie działa.

#27 mati_as

mati_as
  • 475 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 sierpnia 2012 - 16:35

Działa i jest to droższa usługa.

#28 karol88888

karol88888
  • 50 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 16:51

No ja zamówiłem ta usługę wczoraj za 319PLN i jak zobaczyłem na forum ze się nie da, a zlecenie na Allegro mi przyjęli no to już nie wiem co miałem myśleć ... Teraz jeszcze do 10 dni muszę czekać i jak coś to napiszę jak poszło...

#29 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 18:25

Może mają jakieś lewe dojścia, tylko problem może się zrobić jak kogoś za to dupną i cofną zdjęcie simlocka...

#30 lukaszozimek

lukaszozimek
  • 30 postów
  • SkądLublin

Napisano 22 sierpnia 2012 - 01:52

Serwis Simlock 24.pl powiedział że zdejmują simlocki z takich telefonów.

#31 skil73

skil73
  • 231 postów
  • SkądAntrim(Irlandia Polnocna)

Napisano 22 sierpnia 2012 - 08:20

To ja juz nic nie rozumie... jezeli ktos kradnie mi telefon, ja go zglaszam jako kradziony i operator blokuje jego imei, a nstepnie zlodziej zleca firmie Simlock 24 jego odblokowanie i oni skutecznie to robia, to w takim razie jest to paserstwo. Przestepstwo, w wykonaniu firmy simlock 24 jak i operatora(lub innej firmy odpowiedzialnej za zablokowanie nr imei).

#32 lukaszozimek

lukaszozimek
  • 30 postów
  • SkądLublin

Napisano 22 sierpnia 2012 - 09:33

Nie koniecznie ponieważ jeśli chodzi o Raport CheckMend to te komunikaty wyskakują 1. Jeśli został zgłoszony zgubiony skradziony. 2. Są nie zapłacone rachunki. 3. Punkt 2 zaistniał i nie został wykreślony z bazy globalnej. Wydaję mi się, że w UK nie ma obowiązku wpierw zgłoszenia na policję faktu kradzieży zaginięcia tylko idzie się prosto do operatora,co powoduje, że operator blokuje numer IMEI i sprawa jest uznana za zamkniętą bo na terenie UK nie będzie użyteczny (to mi też powiedział simlock 24). Kolejną kwestią jest to, że większość telefonów na allegro czy pochodzących wogóle z UK są to telefony wyłudzone od operatora, bo gość wział abonament telefon za "1 funt" jedzie do Polski sprzedaje go tutaj potem wraca i mówi że ZGUBIŁ albo UKRADLI a on dostaje nowy telefon w ramach ubezpieczenia.

#33 lukaszozimek

lukaszozimek
  • 30 postów
  • SkądLublin

Napisano 23 sierpnia 2012 - 11:27

Dla zainteresowanych byłem dzisiaj na Policji. Policjant sprawdził telefon i nie jest zgłoszony numer IMEI jako kradziony.

#34 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 23 sierpnia 2012 - 12:23

Dla zainteresowanych byłem dzisiaj na Policji. Policjant sprawdził telefon i nie jest zgłoszony numer IMEI jako kradziony.

To pewnie został zgłoszony o "roszczenia ubezpieczeniowe" i dlatego jest zablokowany w sieci i na terenie UK. Zresztą co za różnica ? Skoro na tych aukcja piszą że bez znaczenia gdzie jest "ptaszek" w check mend i tak zdejmą sima, co wg. mnie jest chore.

#35 reader

reader
  • 1 119 postów
  • Skąddokąd?

Napisano 23 sierpnia 2012 - 12:42

To pewnie został zgłoszony o "roszczenia ubezpieczeniowe" i dlatego jest zablokowany w sieci i na terenie UK. Zresztą co za różnica ? Skoro na tych aukcja piszą że bez znaczenia gdzie jest "ptaszek" w check mend i tak zdejmą sima, co wg. mnie jest chore.

Czy chore? To co operator robi z konkretnym telefonem to ich sprawa (w sensie czy telefon z określonym IMEI się zarejestruje w sieci). Zdejmowanie zabezpieczenia jakim jest simlock (co umożliwi korzystanie z telefonu w innej sieci) to co innego i generalnie nie ma wiele wspólnego z tym pierwszym.

#36 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 23 sierpnia 2012 - 12:50

Czy chore? To co operator robi z konkretnym telefonem to ich sprawa (w sensie czy telefon z określonym IMEI się zarejestruje w sieci). Zdejmowanie zabezpieczenia jakim jest simlock (co umożliwi korzystanie z telefonu w innej sieci) to co innego i generalnie nie ma wiele wspólnego z tym pierwszym.

Ok już wyjaśniam co jest wg mnie chore. Mieszkam i pracuję w UK, biorę sobie iPhone na abonament, wydaję te kilka funtów na start, potem regularnie płace abo. Przejeżdżam do Polski, na urlop. Mój telefon zostaje skradziony. Zgłaszam to (liczę się z tym że są małe szanse na odzyskanie go) ale zawsze jest ten simlock i gnojek który mi go ukradł nie pocieszy sie telefonem , a tu co ? Kradną mi telefon i jeszcze legalnie go sobie odblokowują. A ja zostaję z abonamentem bez swojego telefonu. No śmiech na sali.

#37 reader

reader
  • 1 119 postów
  • Skąddokąd?

Napisano 23 sierpnia 2012 - 12:59

Paf: Całkowicie rozumiem. Tyle, że rozwiązaniem problemu jest blokowanie IMEI w całej Europie/na całym świecie, lub chociażby w krajach EU. Rozwiązaniem nie jest simlock, który jak widać w wielu krajach i u wielu operatorów nie istnieje a telefony i usługi się sprzedają. A nawet jeśli istnieje to jest do usunięcia. Być może chociaż w ramach jednego operatora (właściciela marki) to wkrótce nastąpi. Miejmy nadzieję.

#38 lukaszozimek

lukaszozimek
  • 30 postów
  • SkądLublin

Napisano 23 sierpnia 2012 - 13:49

To pewnie został zgłoszony o "roszczenia ubezpieczeniowe" i dlatego jest zablokowany w sieci i na terenie UK

Lub jest zablokowany bo nie zostały opłacone rachunki za telefon gość wział telefon wydzwonił na kilka tysięcy funtów i zwiał z UK
Rozmawiałem z opeartorem aby podał moje dane właścicielowi tego telefonu zawierając klauzulę że zgadzam się na przetworzenie moich danych osobowych.
Na, co odpowiedział mi, że też nie może tego zrobić...
Więc moim zdaniem jeśli telefon byłby skradziony zagubiony to by pewnie chętnie się skontaktowali ze mną ( z logicznego punktu widzenia )
Głównym problemem są zróżnicowane procedury blokowania IMEI. W Polsce aby zablokować telefon i wogóle rozmawiać o odszkodowaniu ( o ile tak owe jest możliwe) trzeba zgłosić sprawę na Policję. Widocznie w UK takiego obowiązku niema.

#39 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 23 sierpnia 2012 - 13:59

Lub jest zablokowany bo nie zostały opłacone rachunki za telefon gość wział telefon wydzwonił na kilka tysięcy funtów i zwiał z UK
Rozmawiałem z opeartorem aby podał moje dane właścicielowi tego telefonu zawierając klauzulę że zgadzam się na przetworzenie moich danych osobowych.
Na, co odpowiedział mi, że też nie może tego zrobić...
Więc moim zdaniem jeśli telefon byłby skradziony zagubiony to by pewnie chętnie się skontaktowali ze mną ( z logicznego punktu widzenia )
Głównym problemem są zróżnicowane procedury blokowania IMEI. W Polsce aby zablokować telefon i wogóle rozmawiać o odszkodowaniu ( o ile tak owe jest możliwe) trzeba zgłosić sprawę na Policję. Widocznie w UK takiego obowiązku niema.

Operator ma gdzieś co się dzieje z telefonem(już to widzę jak do drzwi puka konsultant aby zabrać telefon). Jedyną osobą którą mogłaby się z tobą kontaktować to właściciel telefonu aby go odzyskać gdyby był kradziony.

#40 lukaszozimek

lukaszozimek
  • 30 postów
  • SkądLublin

Napisano 23 sierpnia 2012 - 14:10

No niestety Moje przewidywania sprawdzają się, że trafiłem na telefon z wyłudzenia od operatora przez jakiegoś Polaka lub człowieka który przekręt zrobił z abonamentem. Sprzedawcy nie mogę go zwrócić bo się nie odzywa pozatym nie mam podstaw nawet do tego... Tak czy inaczej chyba poczekam jeszcze do prezentacji nowego iPhona, bo dev team bierze udział w konkursie na zdjęcie simlocka do iPhona 4s, więc może jest nadzieja, że zdejmę wtedy i ze swojego, a jak nie to cóż będe musiał zapłacić 580 zło -_-

#41 karol88888

karol88888
  • 50 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 17:16

Ja się dałem wkopać na allegro bo szukałem 4S'a przeglądając pewnie z 50 ofert .... ostatecznie wylicytowałem prawie nówkę z full zestawem z blokadą na O2 UK ... no właśnie... z blokadą a nie z simlockiem i teraz jestem w czarnej dupie bo musiałem dopłacić do tego aby mi sciągli simlocka z iPhone'a na czarnej liście i muszę czekać pewnie do początku września bo wtedy minie 12 dzień roboczy także polecam każdemu przed kupieniem poprosić o IMEI i na checkmemd sprawdzać

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych