Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MBP 2011 zawiesza się i słychać tylko trzy beep'y + video


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 mamstefana

mamstefana
  • 18 postów
  • SkądLublin

Napisano 03 lipca 2012 - 13:40

Model MD313PL/A z dodanymi 4GB RAM - reszta standard. jak w temacie - czy ktoś wie o co biega?

video:
[URL=http://tinypic.com/r/35a7k91/6]View My Video[/URL]

#2 virgin71

virgin71



  • 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lipca 2012 - 14:35

This video requires Flash 9 or newer. Click here to get it!

Możesz na YT z opcją dla komórek wysłać?

#3 mamstefana

mamstefana
  • 18 postów
  • SkądLublin

Napisano 03 lipca 2012 - 15:19

Możesz na YT z opcją dla komórek wysłać?


http://youtu.be/RIVgpQnqikc

#4 virgin71

virgin71



  • 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lipca 2012 - 16:13

reset smc polecam na początek. Zapewne MBP bez wymiennej baterii, więc przy włączaniu należy trzymać lewe shift, alt, crtl razem z przyciskiem power.

#5 mamstefana

mamstefana
  • 18 postów
  • SkądLublin

Napisano 03 lipca 2012 - 18:09

Tak uczynię. Tak w ogóle to w czym jest problem?

#6 lukaszenko

lukaszenko
  • 199 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lipca 2012 - 18:21

A może to kwestia dodanego ramu? Sprawdź czy masz poprawnie wsadzoną kość i czy nie jest to przypadkiem kombinacja 2gb+4gb.

#7 dm76

dm76
  • 2 441 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 03 lipca 2012 - 18:27

Beepy to przecież kody biosu, w przypadku PC są dokładnie opisane w necie W applu chyba powinno być podobnie, 5 sekund w googlu daje 3 beeps = No RAM banks passed memory testing. 3 beeps = no good banks.

#8 tumpio

tumpio

    SERWIS


  • 6 245 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lipca 2012 - 19:26

Beepy to przecież kody biosu, w przypadku PC są dokładnie opisane w necie W applu chyba powinno być podobnie, (...)

W applu nie jest podobnie. Proszę potwierdzić... sygnały podawane są przy działającym OS-ie?


Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#9 dm76

dm76
  • 2 441 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 03 lipca 2012 - 19:38

Ale są standardowe dla apple i powinny znaczyć zawsze to samo? Tekst "3 beeps = No RAM banks passed memory testing." jest właśnie o maku, nie PC

#10 tumpio

tumpio

    SERWIS


  • 6 245 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lipca 2012 - 19:52

Ale są standardowe dla apple i powinny znaczyć zawsze to samo? Tekst "3 beeps = No RAM banks passed memory testing." jest właśnie o maku, nie PC

Tak ale w czasie: 1 długi sygnał co sekundę a nie tak jak podano na filmie. Dlatego zapytałem o czas występowania sygnału ( w/g filmu w czasie działającego systemu)


Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#11 mamstefana

mamstefana
  • 18 postów
  • SkądLublin

Napisano 03 lipca 2012 - 22:10

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie.
Pamiętaj, na tym forum bezwzględnie przestrzegamy zasad jęz. polskiego. Przeczytaj koniecznie [URL="http://myapple.pl/iphone-150/announcement-b-font-color-red-na-tym-forum-piszemy-zgodnie-z-zasadami-jez_-polskiego-font-b.html"]TO[/URL].

---------- Wpis dodano o 23:05 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:04 ----------

A może to kwestia dodanego ramu? Sprawdź czy masz poprawnie wsadzoną kość i czy nie jest to przypadkiem kombinacja 2gb+4gb.


Odpisuję raz jeszcze ponieważ gramatyczny nazista wyciął mi wszystko!

Standardowo MBP był wyposażony w 4GB ale dokupiłem jeszcze dodatkowe 4GB, które zostały dodane przez człowieka z cortlandu podczas kupna.

---------- Wpis dodano o 23:07 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:05 ----------

W applu nie jest podobnie. Proszę potwierdzić... sygnały podawane są przy działającym OS-ie?


Odpisuję raz jeszcze ponieważ gramatyczny nazista wyciął mi wszystko!

Sygnały są podczas działającego systemu. Normalna praca, nagle freeze i beep'y.

---------- Wpis dodano o 23:10 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:07 ----------

Odpisuję raz jeszcze ponieważ gramatyczny nazista wyciął mi wszystko!

Googlowałem ten temat i świat piszę, że te błędy dotyczą RAMu. Czy to normalne, że RAM sypie się 7 miesięcy po zakupie?
Czy może to być problem HDD? Z reguły obchodzę się z komputerem jak z jajkiem. Transportowany jest w sztywnej torbie + gruby futerał.

#12 theiris

theiris
  • 17 postów

Napisano 03 lipca 2012 - 22:37

Mam to samo, tyle że w imaku mid 2010. Wiesza się tak kilka razy w miesiącu. Komputer potrzebny do pracy, jak będzie trochę luźniej to posyłam do cortlandu. (i przy okazji wymienią matrycę po raz trzeci :/)

#13 virgin71

virgin71



  • 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 lipca 2012 - 10:25

A widzisz, nie napisałaś, że system w tym czasie się wiesza. Zdziwiłem się, bo wyglądało to, że problem pojawia się przy działającym cały czas OSie. Zdecydowanie RAM. Niestety musisz reklamować. Gdyby to były kości ode mnie, to bym się bał, że padł bank pamięci, ale Cortland wkłada corsair lub crucial, więc zapewne pamięć padła. To nie jest normalne - masz pecha, że na Ciebie trafiło. Tak, może się też zdarzyć jak jedna kość ma inne taktowanie niż druga.

#14 mamstefana

mamstefana
  • 18 postów
  • SkądLublin

Napisano 05 lipca 2012 - 08:16

A widzisz, nie napisałaś, że system w tym czasie się wiesza. Zdziwiłem się, bo wyglądało to, że problem pojawia się przy działającym cały czas OSie. Zdecydowanie RAM. Niestety musisz reklamować. Gdyby to były kości ode mnie, to bym się bał, że padł bank pamięci, ale Cortland wkłada corsair lub crucial, więc zapewne pamięć padła. To nie jest normalne - masz pecha, że na Ciebie trafiło.
Tak, może się też zdarzyć jak jedna kość ma inne taktowanie niż druga.


No dobrze. Niech i będzie pech!

Ale jedno ale! Zauważyłem taką jedną prawidłowość w ostatnich dwóch dniach - cały ten problem pojawia się gdy np. chcę przenieść komputer z jednego miejsca w drugie (nie jest to regułą). Zwyczajnie podnoszę go łapiąc w lewym dolnym rogu i przenoszę na biurko ze stołu. Podnoszę go, system nagle staje i piszczy 3 razy (dziś zrobię taki test + video). Jakby MBP nie chciał bym przenoszony i buntował się ;). Jaki to ma związek z tym?

#15 arvika

arvika
  • 1 501 postów
  • Płeć:
  • SkądKraków

Napisano 05 lipca 2012 - 09:15

W trakcie przenoszenia mogą następować naprężenia na płycie głównej/taśmach i może to powodować taki efekt.

#16 mamstefana

mamstefana
  • 18 postów
  • SkądLublin

Napisano 05 lipca 2012 - 09:18

W trakcie przenoszenia mogą następować naprężenia na płycie głównej/taśmach i może to powodować taki efekt.


Rozumiem, że dalej w tym przypadku przyczyną jest RAM? Czy może dochodzi coś nowego?

#17 arvika

arvika
  • 1 501 postów
  • Płeć:
  • SkądKraków

Napisano 05 lipca 2012 - 10:19

W takich przypadkach może być wszystko tak naprawde :( Na płycie głównej jest około 1000-2000 elementów. Wystarczy zimny lut - naprężenie i brak kontaktu newralgicznego układu z płytą. Trzeba sprawdzić po kolei, ram na poczatek bo to najprościej.

#18 virgin71

virgin71



  • 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 lipca 2012 - 10:42

Możliwe, że ram jest nie do końca włożony. Sprawdź to. Wyciągnij potem 1 kość i popracuj, później drugą.

#19 mamstefana

mamstefana
  • 18 postów
  • SkądLublin

Napisano 05 lipca 2012 - 11:04

Will do!

#20 PeGaZ666

PeGaZ666
  • 284 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 06 lipca 2012 - 23:19

Wyciagnij te kosci z maca wsadz do innego kompa ,tylko tak zeby owy komp chodzil TYLKo na twoich kosciach i odpal test pamieci np z hiren's boot cd np. memtest86 czy cos takiego niech przeleci ten test kilka razy jak nie wywali zadnego bledu to ram dobry. Jak wywali jakis blad wyciagnij jedna z kosci i znowu test i tak samo z druga celem wykrycia ktora jest walnieta. A przed tym to wez wyciagnij je obie przetrzyj styki np szmatka zwilzona siprytusem a w same sloty w kompie dmuchnij powietrzem (najlepiej jakbys mial sprezone - ale lepszy rydz niz nic). Celem wykluczenia ze walniety jest bank pamieci niech komp pochodzi tylko na ramie w jednym slocie, potem zmien zeby tylko na drugim. A jak mowisz ze moze miec to zwiazek z jego przenoszeniem czyli powstawaniem naprezen na MB czyli odzywalyby sie zimne luty to moze byc to mostek lub inny uklad na bga ktoremu przydalby sie przynajmniej reflow (nie wiem jak to sie po polsku zwie).

#21 virgin71

virgin71



  • 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 lipca 2012 - 11:07

@pegaz, wystarczy włączyć AHT rozszerzony i po sprawie.

#22 PeGaZ666

PeGaZ666
  • 284 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 07 lipca 2012 - 11:55

No tak tyle ze testujac ram w sprawnej maszynie wyeliminuje ewentualne problemy polaczen, zimnych lutow i innych problemow w swoim macu nie zwiazanych bezposrednio z sama koscia ram . Choc przyznam ze raz zdazylo mi sie ze ram wypadal w testach bez zastrzezen i niby wszystko bylo z nim ok ale jednak po jego wymianie komp przestal sie wieszac.

#23 virgin71

virgin71



  • 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 lipca 2012 - 09:18

No tak tyle ze testujac ram w sprawnej maszynie wyeliminuje ewentualne problemy polaczen, zimnych lutow i innych problemow w swoim macu nie zwiazanych bezposrednio z sama koscia ram . Choc przyznam ze raz zdazylo mi sie ze ram wypadal w testach bez zastrzezen i niby wszystko bylo z nim ok ale jednak po jego wymianie komp przestal sie wieszac.


Nie ma możliwości, że rozszerzony test nie wykryje błędu. Co najwyżej mógł być to gówniany ram typu kingston, ale i tak jak system ma problem, to rozszerzony AHT to wykryje.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych