Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac mini - zmiana RAMu z 2x1GB na 2x2GB - Problem


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 thmkr

thmkr
  • 293 postów
  • SkądLubatowa, Poland

Napisano 12 kwietnia 2012 - 22:22

WItam. Jestem posiadaczem Mac'a mini (Macmini4,1). Orginalnie były w nim 2 kości po 1GB. Zakupiłem RAM'y i zamontowałem 2 kości po 2GB. Niestety po włączeniu się Mac'a i uruchomieniu Mac OS X w wersji 10.6.8 w niedługim czasie otrzymuje monit o konieczności wyłączenia Mac'a przyciskiem i ponownego uruchomienia. Po uruchomieniach nadal dzieję się to samo. Postanowiłem popróbować kilku kombinacji 2GB+1GB i wtedy wszystko działa ok. Kombinacja 3GB pomyślnie przechodzi memtest natomiast memtest "puszczony" na 4GB pamięci niestety bije errorami. Cóż może być nie tak? Pozdrawiam

#2 Ninetou

Ninetou
  • 390 postów
  • SkądUK

Napisano 12 kwietnia 2012 - 23:09

Najprawdopodobniej jedna z kości 2GB jest zwyczajnie uszkodzona. Jeśli zakupiłeś je niedawno to nie powinno być większego problemu z ich wymianą.

#3 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 13 kwietnia 2012 - 07:43

Reset PRAM i SMC byl? Obowiazkowa sprawa po montazu nowego RAMu.

#4 thmkr

thmkr
  • 293 postów
  • SkądLubatowa, Poland

Napisano 13 kwietnia 2012 - 08:06

Reset PRAM i SMC robiłem. Możliwe jest, aby RAM był uszkodzony a na pojedynczych kościach komputer działał normalnie?

#5 virgin71

virgin71



  • 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 kwietnia 2012 - 08:57

Pamięci Kingston jak mniemam...

#6 thmkr

thmkr
  • 293 postów
  • SkądLubatowa, Poland

Napisano 13 kwietnia 2012 - 08:59

nie nie, SAMSUNG

#7 wiktor96

wiktor96
  • 420 postów

Napisano 13 kwietnia 2012 - 12:11

Zamień tę 2GB pamięć na tę drugą 2ke, wtedy dowiemy się czy jest uszkodzona.

#8 thmkr

thmkr
  • 293 postów
  • SkądLubatowa, Poland

Napisano 13 kwietnia 2012 - 17:29

Mieszane były na wszystkie sposoby i zawsze działa bez problemu, problem pojawia się, gdy włożone są obydwie kości po 2GB.

#9 renqien

renqien

    Koniec...


  • 20 740 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 13 kwietnia 2012 - 17:37

A jakie pamięci wkładasz, może coś nie tak z taktowaniem? Jeśli jedynkę masz 1066 (o ile pamiętam, tam takie były montowane), a dwójki są 1333, to możliwe, że jest problem z obniżeniem taktowania i stąd KP. W miksie jedynka obniża taktowanie dwójki i nie ma problemu.

#10 virgin71

virgin71



  • 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 kwietnia 2012 - 18:51

A jakie pamięci wkładasz, może coś nie tak z taktowaniem? Jeśli jedynkę masz 1066 (o ile pamiętam, tam takie były montowane), a dwójki są 1333, to możliwe, że jest problem z obniżeniem taktowania i stąd KP. W miksie jedynka obniża taktowanie dwójki i nie ma problemu.

Dobre spostrzeżenie - jak kupiłeś złe dwójki, to komputer nie obniża taktowania obu. Jest tylko pewne ale. Komp się w takim przypadku nie odpala.

#11 renqien

renqien

    Koniec...


  • 20 740 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 13 kwietnia 2012 - 18:59

A widzisz, tego nie wiedziałem. Wiedziałem, że w niektórych przypadkach można montować dwie kości wyższej częstotliwości i komputer sam sobie obniżał taktowanie. Myślałem, że tutaj też tak jest i po prostu to obniżenie powoduje KP. Sorry w takim razie za wprowadzenie w błąd.

#12 thmkr

thmkr
  • 293 postów
  • SkądLubatowa, Poland

Napisano 13 kwietnia 2012 - 19:22

Szczerze co do częstotliwości to nie wiem. Są to takie pamięci jak w załączniku.[ATTACH=CONFIG]10870[/ATTACH]

#13 renqien

renqien

    Koniec...


  • 20 740 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 13 kwietnia 2012 - 19:25

No czyli 1333, masz już przyczynę.

#14 thmkr

thmkr
  • 293 postów
  • SkądLubatowa, Poland

Napisano 13 kwietnia 2012 - 19:37

Czyli mam je wymienić na 1066 i wszystko będzie ok?

#15 renqien

renqien

    Koniec...


  • 20 740 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 13 kwietnia 2012 - 19:40

Myślę, że tak. Po prostu umów się ze sprzedawcą, że jeśli będą problemy, to znów przyjdziesz. Zawsze przy zakupie RAM-u warto poprosić sprzedawcę o taką możliwość, bo Mac bywa kapryśny i nie każdą kość pamięci toleruje.

#16 thmkr

thmkr
  • 293 postów
  • SkądLubatowa, Poland

Napisano 13 kwietnia 2012 - 19:58

A czy jest jakiś "pewny" model pasujący? Np. z Allegro? Niestety w mojej okolicy nie ma sklepów, gdzie na miejscu mieliby takie kości a dojazd do miasta kosztowałby więcej, niż odesłanie pocztą ;)

#17 tumpio

tumpio

    SERWIS


  • 6 245 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 13 kwietnia 2012 - 21:39

Samsung i Hynix na 1066 możesz kupować. Największe prawdopodobieństwo zgodności.


Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#18 thmkr

thmkr
  • 293 postów
  • SkądLubatowa, Poland

Napisano 13 kwietnia 2012 - 21:52

Rozumiem. Dzięki chłopaki za pomoc. Postaram załatwić sobie możliwość zwrotu jeśli nie będą działały. Pozdrawiam!

#19 zgagato

zgagato
  • 114 postów
  • Skąd3miasto

Napisano 13 kwietnia 2012 - 21:59

Model 4.1 czyli Unibody z 2010 r z Core2Duo to najbardziej wybredne mini z jakim mialem do czynienia. Nie lapie kosci 1333 tak jak starsze modele. Jesli koniecznie chcemy uzyc kostki 1333 to musi byc sama (2 slot pusty) lub w parze z kostka 1066. Nawet jesli mamy kosci dedykowane do maczkow 1066 (ja mialem patrioty) to i tak nie ma gwarancji ze nie bedzie zwisow lub bledow grafiki. Te same ramy w technicznie identycznym MBP 13 2010 chodza bez problemu. Te same cyrki mialem w mini serwer z 2010 roku. Trzeba miec pare kompletow roznych pamieci 1066 i testowac. U mnie byly to kostki 2x4 GB BTW.

#20 virgin71

virgin71



  • 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 kwietnia 2012 - 07:13

Wszystkie maki są wybredne. Tak samo było ze wszystkimi na DDR2 667MHz. W każdym razie, jak sprzedawca Ci nie zamieni, to ja mogę. Ciekawostką jest więc, to, że komputer się włączał.

#21 renqien

renqien

    Koniec...


  • 20 740 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 14 kwietnia 2012 - 10:00

Część Maców się włącza i pracuje. To zależy chyba od wersji chipsetu, a konkretnie mostka północnego. Bardzo możliwe, że na innych kościach 1333 nie byłoby takich kwiatków, a w tym konkretnym wypadku obniżenie taktowania zaowocowało KP.

#22 tumpio

tumpio

    SERWIS


  • 6 245 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 14 kwietnia 2012 - 10:06

(...) Ciekawostką jest więc, to, że komputer się włączał.

Mógł nie odpowiadać sygnał parowania i dla tego były problemy. Pojedyncza (czytaj w jednym slocie) pamięć działa prawidłowo, zaś obsadzone dwa sloty nie odpowiadały prawidłowo po szynie - ale tego nie jesteśmy w stanie zweryfikować bez przyrządów. Prawidłowe zdetekcjowanie RAM uruchamiało komputer, a błędny sygnał parowania powodował problemy.


Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#23 thmkr

thmkr
  • 293 postów
  • SkądLubatowa, Poland

Napisano 14 kwietnia 2012 - 18:00

Właśnie byłbym zainteresowany o ile to możliwe zamianą tych Samsungów 1333 na Samsungi lub Hynixy 1066 (2 kości po 2GB) bo niestety koleś od którego kupiłem nie przyjmuje zwrotu (niestety nie jest firmą :() Pozdrawiam

#24 virgin71

virgin71



  • 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 kwietnia 2012 - 21:15

Wysyłaj na adres firmy i podaj mi adres zwrotny w paczce.

#25 thmkr

thmkr
  • 293 postów
  • SkądLubatowa, Poland

Napisano 22 kwietnia 2012 - 07:51

Witajcie. Chciałem serdecznie podziękować koledze virgin71 za pomoc i wymianę pamięci. Teraz śmiga jak należy. Pozdrawiam!




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych