Dobry wieczor;)
Za pare dni moj znajomy wraca z Nowego Yorku, od pewnego czasu chce kupic maczka a cena w usa w aplle stor jest dla mnie bardzo kuszaca, zastanawiam sie nad 13,3" z procesorem 2.3 lub 2.7, sprzet bedzie uzytkowany do obrobki video tworzenia prezentacji audio-wizualnych i poprostu pracy w biurze ( pisanie+ internet) Moje pytanua to:
- gdzie w NY warto kupic sprzet ( jaki sklep jest najlepszy)?
- ktory z tych modeli jest lepszy, czy np ktorys z nich jedt awaryjny?
- jak go przywieźć do kraju aby celnicy sie nie przyczepili, napewno wgram na niego jakies fotki albo cos, czy wtedy moze w bagazu glownym byc pudelko a w podrecznyn mac?
- jak wyglada sprawa gwarancji w EU? Bo slyszalem rozne wersje...
- czy warto kupic akcesoria w stanach ( might mouse, pokrowiec)
- czy w zestawie jest polski system (slyszalem ze tak ale pytam dla pewnosci)
Pozdrawiam:
Tom

Macbook z USA, jaka konfiguracja, jak przywieźć?
Rozpoczęty przez
sopel11
, 22 lip 2011 21:56
10 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 22 lipca 2011 - 21:56
Napisano 22 lipca 2011 - 22:05
Najlepiej w Apple Store - 5th Avenue przy Central Parku, ja polecam sklep w SoHo, miło, przyjemnie, miało ludzi. Oba modele są równie mało awaryjne, model 2,7 będzie bardziej wydajny. Laptop rozpakowany, uruchomiony w podręcznym (z głównego może zginąć). Gwarancja na laptopy Apple jest ogólnoświatowa. Jest polski system. Z akcesorii polecam Magic Mouse albo Trackpada.
Napisano 22 lipca 2011 - 22:18
Pamiętaj o doliczeniu podatku w Nowym Jorku to 9%, ale nie daleko w New Jersey to juz 7%. Jednak nadal się bardzo opłaca. Ja przywoziłem sobie z 5-tej Aleji MBP oraz Mini w podręcznym i nic nie rozpakowywałem, Jak kupiłem tak przywiozłem. Pamiętaj również ze od takiej kwoty "należy" zapłacić cło.
Pozdrawiam
Napisano 22 lipca 2011 - 22:31
Clo, ale jezeli kolega wgra do niego system i swoje dane, komputer staje sie jego sprzetem, automatycznie nie omija sie cla? To tak jak by leciec gdzies ze swoim pc i wylatujac z panstwa placic za niego podatek... A jak wyglada sprawa tego podatku? Czy cena na stronie apple jest cena netto?
Napisano 23 lipca 2011 - 05:31
Najprościej to załatwić tak:
- kupić
- wgrać jakieś dane, założyć konto, etc
- w US wywalić pudełko
- przewieźć w podręcznym wraz z instrukcjami, płytkami, zasilaczem, etc
Nie ma cła ani żadnych opłat wtedy. A przynajmniej tak wnioskuję z tego co czytałem.
Napisano 23 lipca 2011 - 11:04
A czy ktos z was probowal przewiesc komputer w bagazu podrecznym tak jak daje producent?
Napisano 23 lipca 2011 - 11:34
zastanawiam się nad kupnem macbook pro tylko w Polsce cena jest wysoka. Czy kupując go w usa po zmianie języka wszystko będzie po polsku. Nie znam się na tym dlatego pytam, może głupie pytanie.
Orientujecie się może czy kupując przez internet w app store będą wysokie koszty za wysyłkę, cło itd. ?

Napisano 24 lipca 2011 - 15:18
Przyłączam się do pytania wyżej - jakie są dodatkowe koszty zamówienia z Apple Store oprócz ceny komputera i wszystko trwa od momentu zamówienia?
Napisano 24 lipca 2011 - 15:22
Amerykański internetowy sklep Apple nie wysyła do Polski.
Napisano 25 lipca 2011 - 21:51
A wiecie może jak to jest jeżeli wyśle osoba prywatna do polski jako gift? Czy tam musi coś jeszcze opłacać? I czy w Polsce trzeba płacić cło i VAT? i jak jest z gwarancją, jest międzynarodowa czy trzeba wykupić jeszcze coś dodatkowo?
Napisano 25 lipca 2011 - 22:21
Dzieciaki!!! Na komputery nie ma cła! Było to tłumaczone już dziesiątki razy... Jest 23% podatku VAT. telefon do rączki i dzwonić do Urzędu celnego. Powiedzą co i jak. Większośc z tych co tu odpowiadają i piszą o cle, przywożeniu spoza UE nie ma o tym bladego pojęcia więc proponuję ich nie słuchać i zadzwonić do źródła.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych