Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

problemy po zmianie hasła administratora

• This topic is locked This topic is locked
17 replies to this topic

#1 popetelony

popetelony
  • 129 posts

Posted 19 March 2011 - 11:29

Witajcie! Przeszukałem net i ...dalej jestem głupi :( Ale po kolei.
Po odpaleniu mojego mini Maca (Snow Leopard) na którym byłem administratorem pojawił się problem z logowaniem. Otóż jako użytkownik występowałem powiedzmy jako "Jan Kowalski" a hasłem była powiedzmy "stokrotka". Po wpisaniu hasła do okna logowania (100% to było poprawne hasło, bez caps looka itp) okno logowania tylko się zatrzęsło. Nie mogłem wleźć do systemu :(
Poczytawszy google postanowiłem zmienić hasło administratora, co uczyniłem odpalając płytkę instalacyjną systemu i wybierając opcję resetu hasła z menu narzędzia.
Pierwsze co mnie zdziwiło, to to, że w oknie wyboru użytkownika nie było "Jana Kowalskiego" lecz jedynie opcja System Administrator (root) Pomyślałem, że tak musi być i dla tego wyboru ustawiłem nowe hasło - powiedzmy "1111".
Odpaliłem ponownie komputer i w oknie logowania jako użytkownika wpisałem "root" (tylko taki użytkownik był przyjmowany z nowym hasłem "1111").
System podniósł się ale wygląd biurka jest teraz zupełnie inny niż było to w przypadku użytkownika "Jan Kowalski". Zapewne jest to normalne, ale czy istnieje jakiś sposób, by wrócić do ustawień a la Jan Kowalski.
Pomyślałem, że może uda mi się to zrobić poprzez Time Machine (na stałe mam podpięty dysk zewnętrzny z automatyczną archiwizacją) ale przy próbie przywrócenia TM poinformowała mnie, że na moim dysku startowym przywróci system z wybranej przeze mnie kopii zapasowej, ale przy okazji usunie wszystkie dane z tego dysku. A na to nie mogę sobie absolutnie pozwolić. :(
Czy jest dla mnie jakiś ratunek Koledzy? Nie jestem specjalistą komputerowym. Maca kocham i uwielbiam na nim pracować, i nigdy żaden (a mam trzy różne) nie sprawił mi podobnego psikusa :(
Czy domyślacie się dlaczego tak mogło się stać? I czy jesteście w stanie mi pomóc? Weźcie tylko proszę pod uwagę, że Wasze ewentualne porady trafią do totalnego lamera i jeśli to nie problem, proszę o instrukcje jak przysłowiowej "krowie na miedzy".
Z góry serdecznie dziękuję
Andrzej

#2 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 March 2011 - 11:38

co jest w katalogu /Users ?

#3 popetelony

popetelony
  • 129 posts

Posted 19 March 2011 - 11:39

Są dwa katalogi Kowal i Wspólne

#4 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 March 2011 - 11:43

czyli są wszystkie dane 'zaginionego' użytkownika? czy ten Kowal to nowy katalog?

#5 popetelony

popetelony
  • 129 posts

Posted 19 March 2011 - 11:47

Wszystkie dane są. Kowal nie jest nowym katalogiem. Był on w "poprzednim życiu" - przed zmianą hasła administratora. Jak teraz go rozwinąłem i wszedłem do podkatalogu "biurko" to są tam wszystkie te ikony, które miałem na biurku przed awarią.

#6 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 March 2011 - 11:54

a w spisie użytkowników nie ma Kowala? możesz zrobić tak, że zmienisz nazwę Kowala (katalogu), założyć z powrotem takiego samego użytkownika (tylko tutaj user id może być ważne i fajnie by było gdybyś je znał), usuniesz mu katalog i zmienisz z powrotem nazwę starego katalogu na taką jaka ma być. kto jest właścicielem tego Kowala (zaznacz katalog, cmd+i, na samym dole, pierwsza pozycja)

#7 popetelony

popetelony
  • 129 posts

Posted 19 March 2011 - 12:02

Widzisz, pisałem o swoim lamerstwie i to szczera prawda :( Gdzie jest "spis użytkowników"? Nie wiem co to "user id":confused::confused::confused: Co do właściciela to w oknie informacji mam tak: "Udostępnianie i uprawnienia: Masz dostęp niestandardowy"

#8 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 19 March 2011 - 12:09

ls -la /Users

#9 popetelony

popetelony
  • 129 posts

Posted 19 March 2011 - 12:13

ls -la /Users

Błagam feuerfest! Robisz to celowo, żeby mnie pogrążyć?????? Is-la? Jedyne co potrafię z tym zrobić to dośpiewać "bonita" :(

Roberto tak wygląda INFO katalogu:
Dołączona grafika

#10 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 March 2011 - 12:22

wpisujesz w terminalu

#11 popetelony

popetelony
  • 129 posts

Posted 19 March 2011 - 12:26

wpisujesz w terminalu

terminal tak, wiem jak go otworzyć :)
I co wpisuję w tymże terminalu:confused:

#12 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 19 March 2011 - 12:30

Błagam Cię, teraz próbujesz być na siłę jeszcze większym lamerem niż piszesz że jesteś, coś chcesz udowodnić że niby nie wiesz co z tym zrobić itp? Noż kurka, wpisujesz w terminal to co podał feuerfest i dajesz tutaj wynik tego polecenia. Po kolei czytając, nawet moja głupawa siostra jarzy co gdzie wkleić, nie wiedząc przy tym co to jest terminal. Weź już nie cuduj.

#13 popetelony

popetelony
  • 129 posts

Posted 19 March 2011 - 12:38

Jeśli o to chodziło to proszę (czy tak trudno pojąć czyjąś niewiedzę? i to że nie chcę czegoś spiepszyć?):
Dołączona grafika

#14 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 March 2011 - 12:58

no to tak jak mówiłem.
robisz
sudo mv /Users/petel /Users/petel_2
tworzysz nowego użytkownika z takimi samymi danymi jak ten stary.
w ustawieniach użytkowników odblokowujesz kłódeczkę, PPM na utworzonym użytkowniku, zmieniasz mu user id na 501 (raczej tylko to musisz tam zmienić, reszta powinna być ok, możliwe nawet że user id będzie ok)
http://cl.ly/3o1S3n0y3P1J163u2i2B - tak to wygląda
potem
sudo mv /Users/petel /Users/petel_3
i
sudo mv /Users/petel_2 /Users/petel
powinno podmienić teraz te katalogi.
petel_3 możesz potem wywalić, bo nie będzie potrzebny.

#15 popetelony

popetelony
  • 129 posts

Posted 19 March 2011 - 14:46

Dzięki Roberto za pomoc. Po utworzeniu nowego konta o nazwie petel ID automatycznie wpisało się 501. Następnie zapytał mnie czy użyć domowego katalogu petel kliknąłem tak Utworzył konto. Po restarcie i zalogowaniu się na nowe konto wszystko wróciło do stanu sprzed awarii. :)
Z kodami do terminala które podałeś chyba coś jest nie tak bo wpisując np komendę zmieniającą na pierwotny katalog petel z petel_3 wyskakiwało no such file directory
dopiero jak w kodzie sudo mv /Users/petel_2 /Users/petel zmieniłem 2 na 3 utworzyło ponownie katalog petel
Obecnie w użytkownikach mam katalogi petel i wspólne, zaś stan kompa jak sprzed awarii. Serdecznie dziękuję Ci za pomoc.
Dla zainteresowanych: we wcześniejszych postach zamiast nazwy katalogu petel używałem nazwy kowal - ot taka "ochrona danych osobowych" - ale nie ma to w tej chwili żadnego znaczenia. Ważne że jest po problemie.

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24393 posts

Posted 19 March 2011 - 16:49

Wywaliłem w kosmos Waszą uroczą dyskusję osobista, była zbędna i trochę nudna ;-)

#17 tomikolaj

tomikolaj
  • 24 posts

Posted 08 January 2012 - 23:13

witam, proszę o pomoc w podobnym temacie
po zmianie hasła mogę logować się na konto (z uprawnieniami administratora), ale nie mam uprawnień administratora (czyli nie mogę np. zmienić hasła, opcji logowania itd.). poczytałem w sieci, ale nie udźwignąłem tematu. co zrobiłem:
- próbowałem zresetować hasło administratora (Mac OS X: Zmienianie i resetowanie hasła konta), ale mnie nie wpuściło, bo nie znam hasła administratora (!); na trzy sposoby: (1) po uruchomieniu komputera klawisz "C" nie uruchamia instalatora z płytki, (2) wybranie klawisza "Alt" przy uruchamianiu systemu pokazuje tylko dysk główny, nie widzi DVD z instalką systemu (3) uruchomienie narzędzi instalacyjnych z instlaki systemu z poziomu uruchomionego systemu wymaga podania hasła (którego nie znam/nie pamiętam/coś się pokiełbasiło)
- założyłem nowe konto z uprawnieniami administratora (How do I reset my Mac OS X admin root password without an CD/DVD? - Snow Leopard Mac OS X), tylko po to, żeby przekonać się, że na tym nowym koncie po zalogowaniu również nie mam uprawnień administratora

ponieważ jeden obraz jest wart tysiąc słów to dorzucam jeszcze zrzut okna z opcjami kont:
Dołączona grafika

dodatkowo miesza się w to keychain (co pewnie jest logiczne) i za każdym uruchomieniem systemu pyta o hasło, które podaje i które wydaje mi się, że jest hasłem administratora. keychain to łyka, ale hasło to nie pozwala mi odblokować "kłudeczki" (patrz załącznik)

mam taki program OnyX, który nie chce mnie wpuścić, bo hasło jest nieprawidłowe. sugeruje, żeby sprawdzić uprawnienia dyskowe. błedów jest od groma więc je naprawiam, co oczywiście nie przynosi efektu, ale się nie martwię, bo przeczytałem, że niektóre można ignorować (liczę na to, że to właśnie te). tak czy inaczej, to że OnyX mnie nie wpuszcza oznacza, że faktyczne hasło administratora jest inne niż to, którym się loguję (!!!).

dodam, że wszystko stało się podczas wyjazdu na przerwę świąteczną, więc pewnie jest to jakaś spóźniona pluskwa milenijna :) a poważnie to proszę o pomoc, wskazówki, ewentualnie dodatkowe pytania

#18 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 08 January 2012 - 23:28

Zgodnie z regulaminem, nie odświeżamy wątków starszych niż pół roku. Zamykam.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users