Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem fonty safari

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Peyotl

Peyotl
  • 11 postów

Napisano 06 marca 2007 - 19:54

Witam,
Czy moglby ktos mi pomoc, mam problem z safari, na niektorych stronach np tej [url]http://www.gazetawyborcza.pl/1,75475,3965789.html?skad=rss[/url] safari od jakiegos czasu nie czyta mi polskich liter, moze cos z kodowaniem mam zle, ustawione na iso latin 2. Nie ze wszystkimi stronami jest tak, np na myapple czyta mi normalnie polskie litery.

POzdrawiam

#2 Jankesik

Jankesik
  • 479 postów
  • SkądCzęstochowa/Poland

Napisano 07 marca 2007 - 00:31

nie czytaj wyborczej to szkodzi :D i po sprawie :D

#3 Indrid Cold

Indrid Cold
  • 260 postów
  • SkądPoint Pleasant

Napisano 08 marca 2007 - 21:53

Środkowoeuropejski (Mac OS) lub Unicode UTF-8 musisz ustawić. Oczywiście musisz mnieć też polskie fonty w bibliotece.

#4 Diodak

Diodak
  • 301 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 marca 2007 - 16:17

Sciągnij paczkę TrueType Fonts PL ze strony Heidiego i powinno pomóc.

#5 lothalev

lothalev
  • 94 postów

Napisano 12 marca 2007 - 19:59

Witam,
Czy moglby ktos mi pomoc, mam problem z safari, na niektorych stronach np tej http://www.gazetawyb...9.html?skad=rss safari od jakiegos czasu nie czyta mi polskich liter, moze cos z kodowaniem mam zle, ustawione na iso latin 2. Nie ze wszystkimi stronami jest tak, np na myapple czyta mi normalnie polskie litery.
POzdrawiam

Tez tak mialem. Sciagnij czcionki Microsoftu (te dodane do OS X Tigera sa popsute), wykasuj Arial, Times New Roman i Courier ktore zainstalowaly sie z OS X i wgraj te oryginalne.
Ustaw w Safari czcionki wlasnie na te trzy i powinno byc ok. U mnie kiedys pomoglo :D

#6 Diodak

Diodak
  • 301 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 marca 2007 - 01:16

Paczka o której pisałem wyżej wyrzuca z systemu standardowe "niedobre" czcionki i instaluje te z polskimi ogonkami. Nic nie trzeba grzebać samemu. Swoją drogą dziwię się że mało kto zwraca uwagę że jest problem z czcionkami na stronach WWW. Jeszcze bardziej dziwie się Apple które nie dodaje czcionek CE mimo iż sprzedaje swoje komputery w Europie Centralnej. Zgaduję że Leopard też nie będzie miał polskich fontów... przykre że trzeba je pożyczać z Windowsa.

#7 Peyotl

Peyotl
  • 11 postów

Napisano 13 marca 2007 - 18:25

Tak jak mowiles sciagnalem i zainstalowalem, ale nadal nie dziala. W preferences jaki mam miec text encoding?? POzdrawiam

#8 Dante

Dante
  • 116 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 13 marca 2007 - 18:54

Ja bym polecił zainstalowanie nowego Firefox'a, działa sprawnie, automatycznie sprawdza błedy pisowni (w tym w języku polskim). Jedyny problem w tym, że to już nie Safari :lol:

#9 lothalev

lothalev
  • 94 postów

Napisano 13 marca 2007 - 20:10

Tak jak mowiles sciagnalem i zainstalowalem, ale nadal nie dziala. W preferences jaki mam miec text encoding??
POzdrawiam

U mnie pomoglo dopiero powylaczanie w FontBook prawie wszystkich czcionek poza tymi trzema + kilkoma bez ktorych system dziwnie wyglada. Nie pamietam juz, ale doszedlem metoda prob i bledow, ktore sa potrzebne ;)

#10 Peyotl

Peyotl
  • 11 postów

Napisano 14 marca 2007 - 11:42

Dzieki wielkie, wylaczenie nie potrzebnych trzcionek pomoglo zostawilem wlaczone tylko sysytemowe POzdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych