Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

AIC (icod) kodek konwersja do innego formatu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 xcgrzegorz

xcgrzegorz
  • 29 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 00:03

Witam Czy jest program którym pod Windozą można było otworzyć i przekonwertować na inny format pliki video z Apple Intermediate Codec (icod). Przesłałem przez ftp ponad 25 GB danych z biblioteki iMovie. I chciałbym zaoszczędzić sobie konwertowanie tego z poziomu OSX i ponowne wysyłanie. Drugie pytanie: nie rozumiem dlaczego w bibliotece iMovie cześć importowanego materiału (z tego samego urządzenia GoProHD) została zapisana właśnie tym kodekiem AIC a część H.264 co o tym mogło zdecydować ? pozdrawiam Grzegorz

#2 magmac

magmac

• 1 170 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 08 grudnia 2010 - 01:30

1. Nie. Nie ma windowsowej wersji kodeka AIC. Nie ma windowsowej wersji kodeka ProRes. Nie ma żadnej innej wersji tych kodeków niż wersja pod system Mac OS X. I dobrze imho.

#3 imielski

imielski
  • 373 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 01:58

Nie rozumiem dlaczego nie przekonwertujesz tego na macu

#4 xcgrzegorz

xcgrzegorz
  • 29 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 21:28

ech bo nie zwróciłem uwagi z jakim kodekiem jest materiał, który wysłałem koledze przez ftp 25 GB a on to już pobrał ja chciałem zaoszczędzić konwersję u siebie i ponowne wysyłanie a mu pobieranie ... do konwersji bezstratnej najlepiej MPEGstreamclipem ?

#5 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 08 grudnia 2010 - 21:38

Konwersja bezstratna? Coś takiego istnieje tylko w przypadku liczenia z bezkompresyjnego do bezkompresyjnego. Ale chyba nawet TVN nie działa na bezstratnych :D AIC i ProRes są tylko Makowe, jak kolega wyżej napisał. A miałeś materiał z jakich kamer? AIC to wersja HDV, tylko wygodniejsza w montażu, natomiast h.264 yo h.264 (Sony to nazywa AVCHD, ale nie różni się chyba niczym od zwykłego :P).

#6 xcgrzegorz

xcgrzegorz
  • 29 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 17:40

Materiał został zaimportowany do biblioteki iMovie z kamery Go ProHD. Kamera zapisuje h.264. Ten materiał cały był w 720 p. I tak go zaimportowałem bez zmiany formatu. W iMovie został on pocięty tzn powyrzucałem zbędne ujęcia. I teraz jak przyjrzałem się jakim z jakim kodekiem są w bibliotece iMovie zapisane pliki to część z nich jest w H.264 a część AIC. Żadnych operacji po za pocięciem i wyrzucenie zbędnych plików nie robiłem. Więc nie mogę dojść w kt®óym momencie i dlaczego iMovie zmieniło mi H.264 na AIC i dlaczego tylko w części materiału iMovie ver 11

#7 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 09 grudnia 2010 - 18:10

Nie mam zielonego pojęcia, jedyne co mi przychodzi do głowy, to automatyczne przeliczenie do AIC przez iMovie, żeby się lepiej montowało. Ale nie powinien wtedy eksportować do czegoś dziwnego. Spróbuj go zostawić na jakiś czas (godzinka, dwie dla pewności), jak będziesz miał możliwość, na podpiętym zasilaczu i nie rób na nim nic – zobaczymy czy przeliczy resztę.

#8 imielski

imielski
  • 373 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 18:45

istnieje wersja dla win prores, ale w wersji do odczytu
[URL="http://support.apple.com/downloads/Apple_ProRes_QuickTime_Decoder_1_0_for_Windows"]prores for win[/URL]

---------- Wpis dodano o 18:45 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:34 ----------

znalazłem dość ciekawy artykuł jak odtwarzać mov na PC zakodowane AIC
Autor pisze, że co prawda z jakościa może byc róznie, ale sie daje to zrobić

[url=http://kroycom.com/blog/work-with-apples-proprietary-mov-on-windows-pc]Work with Apple’s proprietary MOV on Windows PC at Kroy’s Blog on Video Production and Marketing[/url]

CO to jest warte - nie wiem

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych