Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ładowanie iPada.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Vault Boy

Vault Boy
  • 49 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 sierpnia 2010 - 19:03

Czy ładowanie iPada ładowarką od 3GSa jest dla niego bezpieczne?

#2 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 12 sierpnia 2010 - 19:07

oczywiście. To te same ładowarki

#3 Vault Boy

Vault Boy
  • 49 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 sierpnia 2010 - 19:38

Z wyglądu ta od iPada wydaje się być znacznie większa..

#4 dead

dead
  • 425 postów

Napisano 12 sierpnia 2010 - 20:01

To nie są takie same ladowarki. Ta do ipada jest "mocjniejsza".

#5 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 12 sierpnia 2010 - 20:06

Ładowarka od iPhone'a/Ipod/a ma 5W, a ta od iPoda 10W, jak podłączysz pd ładowarką od ipoda ipada, wątpie, żeby się ładował, ale napewno go nie zepsujesz.

#6 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 sierpnia 2010 - 20:09

Mój się ładuje czasami ładowarką od iphona ale prędkość ładowania hmmm żółwia :)

---------- Wpis dodano o 21:09 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:08 ----------

Odwrotnie, mój iPhone nie chce się ładować ładowarką od iPada :(

#7 Vault Boy

Vault Boy
  • 49 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 sierpnia 2010 - 20:28

Ładować się ładuje. Ale bardzo powoli.

#8 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 sierpnia 2010 - 20:44

Bo ta od iPada jest dla iPhona za mocna ;).

#9 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 sierpnia 2010 - 20:47

Myślałem, że mocniejsza naładuje szybciej :(

#10 szymonvader

szymonvader
  • 557 postów
  • SkądBędzin

Napisano 12 sierpnia 2010 - 20:58

ładowarki są takie same jedynie z wyglądu, ale bebechy mają inne i jak ktoś zauważył znacznie większy prąd ładowania, wniosek jest jeden= możesz ładować ipada ładowarką od iphona ale nie licz, że zrobisz to w takim czasie jak tą z ipada. Ładowanie iphonową to ok 12-13h.

#11 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 12 sierpnia 2010 - 22:15

Bo ta od iPada jest dla iPhona za mocna ;).

Jaaasne... Jedynie iPhone sie znacznie szybciej laduje. Musialbym oszalec, zeby dwoch roznych ladowarek uzywac ;) Zarowno iPhone jak i iPada laduje ladowarka od iPada...

#12 colinQ

colinQ
  • 182 postów
  • SkądLębork

Napisano 12 sierpnia 2010 - 22:21

Powiem tak. Z doświadczenia wiem, że nie warto. Choć w jedna stronę (ładowarka iPhone + iPad) nie działa to najgorzej, a jedynie znacznie wolniej, to w drugą stronę (ładowarka iPad + iPhone) nie jest już tak fajnie. Mi iPhone naładował się 10W ładowarką od iPada w jakieś 7 min. Na wyświetlaczu poziom baterii się nie zmienił, ale gdy podłączyłem go pod prawidłową kostkę pokazało mi 100%. Po czym po kilku minutach zabawy iPhone znów podupadł do 40%. Podejżewam, że kilka takich akcji i moja ajfonowa bateria byłaby jak kupa :) Resumując iPad potrzebuje znacznie większego napięcia (10W) dlatego też po podłączniu do USB 2.0 pokazuje 'Not Charging', gdzie iPhone można normalnie ładować od Mac'a. Dodatkowo spójrzcie sobie na napisy na kostkach. iPad: Input (0.45A; 50-60Hz), Output(5.1V; 2.1A) iPhone/iPod: Input (0.15A; 50-60Hz), Output(5V; 1A)

#13 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 12 sierpnia 2010 - 22:45

Z wyglądu ta od iPada wydaje się być znacznie większa..

Możesz mnie uświadomić, w którym miejscu większe? Widzę, że masz 3GS więc o tej mówię. Ładowarka od iP 4 to inna bajka.
Dołączona grafika

W jakimś tam temacie się wypowiadałem, że ładuję iP 3GS ładowarką od iPada i rzeczywiście - nic się nie działo. Ale pewnego czasu, z pewnych powodów przez jakiś czas ładowałem tą ładowarką starego 2G i zaczęły się dziać cuda. Działał po 2h, nagle się wyłączał etc... wprawdzie ładował się normalnie a nie szybko ale nic to nie dawało.

Podsumowując, przedtem pisałem, że nic się nie stanie. Ale po doświadczeniach z 2G (mimo, iż 3GS działał ciągle dobrze i tak samo) wycofuje tamto zdanie i twierdzę, że lepiej nie ładować iPhone ładowarką od iPada. Teraz ładuję iPada ładowarką od niego, a iP 4 też ładowarką od niego (nawet fajna taka mała hehe)

Ładowanie iPada ładowarką od iPhone po prostu będzie trwać wielki, a podczas używania go w ogóle się nie będzie ładować, będzie zużywać prąd "na żywo".

#14 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 sierpnia 2010 - 23:05

Właśnie sprawdziłem i mojego iPhone'a 2G podłączyłem pod ładowarkę od ipada i ładnie pojawiła się ikonka ładowania. Ta od telefonu daje 5V przy 1A, natomiast iPadowa 5.3V przy 2.1A.

ładowarki są takie same jedynie z wyglądu, ale bebechy mają inne i jak ktoś zauważył znacznie większy prąd ładowania, wniosek jest jeden= możesz ładować ipada ładowarką od iphona ale nie licz, że zrobisz to w takim czasie jak tą z ipada. Ładowanie iphonową to ok 12-13h.

12-13h? Co wy macie za ładowarki w tych iPhone'ach? Czy ładowarka do 3G i wyżej były inne niż w 2G? Z tego co widze to parametrami sie nie różniły choć wygląd się lekko zmienił (przynajmniej te w usa). Gdyby nie ten topic to nie zorientowałbym się, że iPad ma inną ładowarkę. Cały czas ładowałem go tą od iPhone'a 2G i nie raz ładował się dosłownie od zera do pełna. Podłączałem go przed snem i odłączałem rano. Było 100%, a na pewno nie spałem 12 godzin. W większości ok 6h.

Ile powinno trwać pełne naładowanie iPada na jego dedykowanej ładowarce?

Resumując iPad potrzebuje znacznie większego napięcia (10W) dlatego też po podłączniu do USB 2.0 pokazuje 'Not Charging', gdzie iPhone można normalnie ładować od Mac'a.

Codziennie gdy synchronizuję iPada pod maciem, to ładuje się z portu usb.

#15 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 12 sierpnia 2010 - 23:07

Powiem tak. Z doświadczenia wiem, że nie warto.
Mi iPhone naładował się 10W ładowarką od iPada w jakieś 7 min. Na wyświetlaczu poziom baterii się nie zmienił, ale gdy podłączyłem go pod prawidłową kostkę pokazało mi 100%. Po czym po kilku minutach zabawy iPhone znów podupadł do 40%. Podejżewam, że kilka takich akcji i moja ajfonowa bateria byłaby jak kupa :)

Ja laduje juz tak 3 miesiac i nie trwa to 7 minut tylko godzine.

Resumując iPad potrzebuje znacznie większego napięcia (10W)

A od kiedy Watt jest jednostką napięcia? To jest Moc a nie napięcie...

dlatego też po podłączniu do USB 2.0 pokazuje 'Not Charging', gdzie iPhone można normalnie ładować od Mac'a.

To ja mam jakis popsuty komputer bo mi iPad sie laduje normalnie z niego...

#16 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 12 sierpnia 2010 - 23:17

iPad nie ładuje się tylko na starszych komputerach w których USB nie jest w stanie podać tyle prądu/napięcia czy czego tam, nie znam się - dlatego kolega ma napis, że się nie ładuje. Co do tego, że ładujesz normalną ładowarką i robi się to szybko to nie wiem jakim cudem. Raz podłączyłem tylko pod ładowarkę iPhone (używając go) i po 3h miałem dalej 3% energii ... nie za bardzo się naładował jednak. iPhone tak samo się wolniej ładuje z portu USB niż z ładowarki.

#17 colinQ

colinQ
  • 182 postów
  • SkądLębork

Napisano 12 sierpnia 2010 - 23:25

Ja laduje juz tak 3 miesiac i nie trwa to 7 minut tylko godzine.

A od kiedy Watt jest jednostką napięcia? To jest Moc a nie napięcie...

To ja mam jakis popsuty komputer bo mi iPad sie laduje normalnie z niego...

1. To masz fajnie, u mnie tak szybko jak się ładuje, tak też rozładowuje.
2. Moje niedopatrzenie. Fakt.
3. Nie wnikam co masz z kompem. Prawdopodobnie USB o wyższym napięciu. iPad: Charging the battery.

Zrobiłem mały test.
O 00:26 podłączyłem iPhone do 10W ładowarki iPada. Stan baterii: 26%
O 00:30 odłączyłem iPhone od 10W ładowarki iPada. Stan baterii: 26%
O 00:30 podłączyłem iPhone do jego własnej ładowarki. Stan baterii: 26%
O 00:31 spojrzałem na ekran iPhona i stan baterii wyniósł 51%.
O 00:37 odblokowałem iPhone i położyłem na biurku. Stan baterii: 49%
O 00:41 spojrzałem na ekran iPhone i stan baterii wyniósł 38%

Wniosek: Moc ładowarki iPad'a coś powoduje, że iPhone nie wskazuje stanu naładowania. Dopiero po podłączeniu do prawidłowej ładowarki pokazuje stan. Dodatkowo to dość szybko jak z 26% do 51% w 4 min i w kolejne 4 min spadek stanu baterii o 11%.

Dodam, że w warunkach normalnego ładowania bateria funkcjonuje dobrze tzn. trzyma do 2-3 dni w trybie codziennego użytku.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych