Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Odinstalowywanie programów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sajmon_szy

Sajmon_szy
  • 110 postów

Napisano 29 czerwca 2010 - 09:02

Nie wiem czy dobry dział, czy nie głupie pytanie, ale nie wiem jak to zrobić. Jak odinstalować dany program na MAC OS X ? Mam wersję 10.6. Całe życie spędziłem na Windowsie i nagle Mac i nie wiem jak to zrobić. Szukałem no i nikt przede mną nie zadał takiego pytania :/. Proszę o pomoc. :) + jeszcze jedno pytanie : Jak ustawić np. PYM PLAYER jako domyślny odtwarzacz video? Klikam na film i daję otworz w programie i tam wybieram PYM PLAYERA i ustawiam "ptaszka" przy "Uzywaj tego programu domyslnie" no i tak się nie dzieje. Ciągle otwiera w tym QUICK TIME PLAYER (btw. ktory nie umie otworzyc żadnego filmu).

#2 dolinek1987

dolinek1987
  • 72 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 czerwca 2010 - 09:14

polecam https://www.maclife.pl/mac-szkola

---------- Wpis dodano o 10:14 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:10 ----------

+ jeszcze jedno pytanie : Jak ustawić np. PYM PLAYER jako domyślny odtwarzacz video? Klikam na film i daję otworz w programie i tam wybieram PYM PLAYERA i ustawiam "ptaszka" przy "Uzywaj tego programu domyslnie" no i tak się nie dzieje. Ciągle otwiera w tym QUICK TIME PLAYER (btw. ktory nie umie otworzyc żadnego filmu).

mam system po angielsku ale żeby to zrobić robię: klikam prawym na filmie -> GET INFO -> OPEN WITH ustawiam jaki chce program i CHANGE ALL.

#3 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 czerwca 2010 - 09:18

jeżeli program nie miał instalatora (dalej, dalej, dalej) tylko był instalowany 'normalnie' (drag&drop) to wywala się go tak samo jak instalowało: drag&drop do kosza
jeżeli był instalator to b. możliwe, że jest też jakiś odinstalator. najlepiej sprawdzić wtedy na stronie programu, tam może być jakieś FAQ jak się tego pozbyć

po pierwsze - Perian. zainstaluj. to jest must have.
po drugie - PPM na pliku, Get Info i w Open with: ustawiasz program i dajesz Change All...

#4 bzx-10ba78a705

bzx-10ba78a705
  • 218 postów

Napisano 29 czerwca 2010 - 09:45

Nie wiem czy dobry dział, czy nie głupie pytanie, ale nie wiem jak to zrobić. Jak odinstalować dany program na MAC OS X ? Mam wersję 10.6. Całe życie spędziłem na Windowsie i nagle Mac i nie wiem jak to zrobić. Szukałem no i nikt przede mną nie zadał takiego pytania :/. Proszę o pomoc. :)

niektóre programy posiadają deinstalator którego należy użyć (napewno ma tak Flash Player ale nie wiem co więcej).
do pozostałych polecam AppCleaner który dla większości aplikacji usuwa wszystkie pliki preferencji i inne pliki które tworzą się podczas instalacji - ale, jak napisane powyżej, zwykłe przerzucenie z Applications do kosza też działa ;)

edit:
dla zwykłego użytkownika AppCleaner wystarczy.

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 393 postów

Napisano 29 czerwca 2010 - 09:54

Figę, że "wszelkie". Żaden z takich usuwaczy nie robi mi prawdziwego porządku i muszę z palca poprawiać.

#6 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 29 czerwca 2010 - 11:29

Tak jest, zawsze coś zostanie, jak chcesz dokładnie posprzątać to ręcznie trzeba wyszukać pozostałości.
EasyFind fajny jest do tego jeśli nie lubi się Terminala.

#7 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 czerwca 2010 - 14:46

TrashMe jest całkiem spoko ;) znajduje też możliwe sierotki

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 393 postów

Napisano 29 czerwca 2010 - 23:42

Bardziej skuteczne od AppCleanera?

#9 DanielF

DanielF
  • 5 766 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 30 czerwca 2010 - 00:24

Najbardziej skuteczny jest Yank - program rejestruje wszystkie pliki instalowane przez dany program, tworzy własny plik zawierający spis instalowanych/zmienionych plików - po wszystkim wystarczy wczytać plik do Yank, aby pozbyć się wszystkich zbędnych plików z danego programu.

#10 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 czerwca 2010 - 11:10

ftpd - chyba tak. bo znalazł mi sierotki które zostawił AppCleaner ;) DanielF - tylko niestety jak widzę płatny. a działa z 'automatu'?

#11 DanielF

DanielF
  • 5 766 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 30 czerwca 2010 - 19:06

Program działa w tle i wykrywa uruchomienie instalatora programu - możesz również przeciągnąć ikonę programu na ikonę Yank w docku - program uruchomi się, a Yank prześledzi zmienione pliki. Zawsze możesz sobie pobrać demo - jak chcesz mogę wysłać Ci jego polską wersję.

#12 Hannah Montana

Hannah Montana
  • 42 postów

Napisano 03 lipca 2010 - 09:15

Na Mac Szkole w MacLife jest taki filmik: https://www.maclife....wanie-programow

#13 slipihed

slipihed
  • 22 postów

Napisano 11 października 2010 - 13:32

ja tez wlasnie sie zorientowalam, ze mam ten problem (znaczy jak odinstalowac program)... skad u licha mam wiedziec ktory z plikow ma narzedzie do de-instalacji a ktory go nie ma.. ??? sciagam AppCleaner i mam nadzieje ze pomoze.. i jeszcze jedno banalne pytanie: co rouzmiecie przez slowo "instalator"?

#14 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 393 postów

Napisano 11 października 2010 - 14:29

Instalator: plik .pkg, który wyświetla wizarda i trzeba klikać 'dalej' - jak w windowsie. Łatwo poznać, który z programów ma deinstalator - jak ściągasz, jest wtedy w obrazie coś, co nazywa się 'uninstall.pkg' albo coś podobnego.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych