Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak ustawić widok wyswietlania folderow / odstepy w siatce itd. aby wszedzie byl taki sam?

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 blou

blou
  • 171 posts

Posted 17 June 2010 - 19:17

Chodzi mi dokladnie o to, ze jak ustawie np. w jednym folderze wielkosc ikon / sposob wyswietlania ikon / odstepy w siatce / sposob sortowania itp. i wcisne uzyj "jako domyslnych" to to nie dziala.. wchodze na inny dysk lub do dalszego podfolderu i okazuje sie ze jest balagan.. ikony roznych wielkosci / odstepy w siatce inne i nic sie nie zgadza.. czy jest na to jakis sposob czy trzeba w kazdym podfolderze ustawic takie same parametry? chcialbym raz ustawic opcje widoku i zeby taki widok miec w kazdym fodlerze, podfodlerze i dysku. dzieki z gory

#2 sto8

sto8
  • 177 posts

Posted 20 December 2010 - 14:33

... też chciałbym poznać odpowiedź na to pytanie, bo szukam i nigdzie nie mogę się dowiedzieć. Może ktoś pomoże?

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24393 posts

Posted 20 December 2010 - 14:36

U mnie działa ustawianie 'domyślnych'. O ile, oczywiście, inny katalog (sami jesteście 'folder') nie ma tego zdefiniowanego inaczej.

#4 sto8

sto8
  • 177 posts

Posted 20 December 2010 - 14:47

;) tak tak katalog... w domyślnych nie działa u mnie bo zapewne mam namieszanie w innych katalogach i było to zmieniane, a wchodzić w każdy po kolei i zmieniać to się zamęczę na max. Tak pomyślałem, że może usunąć pliki .DS_Store (jakoś je uwidocznić, wyszukać, usunąć) bo one chyba odpowiadają za ustawienia katalogów itp. Może wtedy zadziałało by ustawienie 'domyślnych' do wszystkich katalogów znajdujących się na dysku. Ja jestem w takich sprawach raczej laikiem i boje się że mogę coś namieszać i będzie źle. Przepraszam jeśli piszę głupoty, ale dzięki temu forum sporo sobie pomogłem:)

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24393 posts

Posted 20 December 2010 - 18:36

find ~ -name .DS_Store -exec rm -f {} \;

#6 sto8

sto8
  • 177 posts

Posted 20 December 2010 - 20:41

hmm... jak dla mnie to jakaś magia:) zapewne w terminalu (którego zupełnie nie czaję) .... mogę prosić o instrukcję? :)

#7 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 20 December 2010 - 21:26

To jest gotowiec, który wklejasz w terminal i wciskasz enter, usunie Ci wszystkie pliki .DS_Store z Twojego katalogu domowego. Nic nie musisz kombinować, tylko copy/paste/enter.

#8 sto8

sto8
  • 177 posts

Posted 20 December 2010 - 21:31

:)) dzięki :)))) tak myślałem ale wolałem się upewnić, aby czegoś nie skopać. Bardzo dziękuję za pomoc.

#9 sto8

sto8
  • 177 posts

Posted 10 January 2011 - 12:57

find ~ -name .DS_Store -exec rm -f {} \;

mam jeszcze pytanie czy da się to samo zrobić ale na dysku zewnętrznym? może jest jakaś komenda do terminala?

#10 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 10 January 2011 - 13:03

Da się, zamiast ~ (co oznacza Twój katalog domowy) podaj ścieżkę do dysku zew. w ten deseń: /Volumes/tutaj_twoj_dysk albo wejdź w ten dysk w Terminalu i zamist ~ podajesz . (kropka) co oznacza miejsce w którym jesteś. Ale to byś sobie wszystko sam znalazł jakbyś odrobinkę się wysilił i poczytał o 'find'.

#11 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 11 January 2011 - 04:38

albo złap dysk i wrzuć na okno terminala, a sam Ci wstawi ścieżkę.

#12 sto8

sto8
  • 177 posts

Posted 15 January 2011 - 16:26

dzięki za pomoc i info :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users