Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

  1. Dołączył
    Apr 2012
    Postów
    2

    Cytuj | #1

    Witam

    Gdy wrzucam filmy do final cut pro x w podglądzie mam bardzo wyblakłe kolory, w porównaniu do oryginału. Pliki źrodlowe są ok, po eksporcie również nie ma problemu. Tylko w fcpx jest coś nie tak.

    Pliki źrodłowe pochodzą z sony nex3 i gopro hero HD

    Jakieś pomysły co może być przyczyna problemu?



  2. Dołączył
    Aug 2005
    Lokalizacja
    Gostyn, Poland
    Postów
    97

    Cytuj | #2

    ja mam problem z kolorami gdy mam profile do monitora z colormunki, jak profil jest domyślny to jest ok
    obecnie dość intensywnie koresponuje z supportem apple, kazali sobie wysłac profile i dalej działaja w tym temacie, ogólnie z korespondencji wynika, że fcpx ma jakiś tam problem z kolorami i sporo osób na to narzeka
    Ostatnio edytowane przez tcyprian ; 20.04.2012 o 13:32


  3. Dołączył
    Dec 2010
    Lokalizacja
    już nie Poznań
    Postów
    102

    Cytuj | #3

    Ja mam identyczny problem. Z tym ze przyczyną jest karta graficzna Intel GMA x3100
    szkoda bo wszystko chodzi płynnie (jak na tej klasy sprzęt) ale podgląd pozbawiony jest kolorów
    Komputer: macbook
    Telefon: htc
    Odtwarzacz: iPod Classic


  4. Dołączył
    Dec 2007
    Postów
    42

    Cytuj | #4

    Witam,
    Ja nie będę zakładał nowego tematu bo problem jest podobny mianowicie jak wrzuce do FCS plik full HD 1920x1080 to plik już wrzucony na oś czasu jest zamazany o wiele gorsza jakość a jak wyexportuje w full HD to do słabszej jakości dochodzi jeszcze przeplot. Miał ktoś podobny problem ?
    Załączone obrazki
    Ostatnio edytowane przez Pine ; 23.04.2012 o 18:16


  5. Dołączył
    Jan 2006
    Lokalizacja
    Częstochowa
    Postów
    118

    Cytuj | #5

    Pine, wyraźnie widać, że sekwencja nie ma parametrów pliku źródłowego. Ustaw poprawnie sekwencję lub włącz automatyczne dostosowanie do pierwszego wrzuconego klipu w preferencjach FCP.
    Komputer: iMac 27", MacPro 2009, MacBook pro 13" 2011, PC i7
    Telefon: iPhone
    Odtwarzacz: iPhone
    Tablet: iPad 2

  6. Awatar maciejwilu
    Dołączył
    May 2008
    Postów
    651

    Cytuj | #6

    Nie chcąc zakładać nowego tematu...może ktoś pomoże wyjaśnić dziwne zjawisko...jeszcze kilka dni temu efekt finalny programu Final Cut Pro X był ok,teraz- jakieś jaja są tzn gdy ktoś na filmie w miarę dynamicznie się porusza w zapisanym filmiku są piksele ,jakby klatki nie nadążały. Podczas edycji filmu w FCPX, na dużym ekranie tego nie ma. Dlaczego więc zapisując film pojawiają się? Ktoś może podpowiedzieć co się mogło stać? Będę wdzięczny za pomoc...

  7. Awatar Tosio
    Dołączył
    Nov 2010
    Postów
    178

    Cytuj | #7

    Obstawiam na złą dekompresję lub/i przeplot. Podaj dane jaki miałeś materiał (z czego) i jak wyeksportowałeś...
    Komputer: iMac 21,5" i5 2.7GHz 8GB RAM
    Telefon: iPhone 5
    Odtwarzacz: iPod Shuffle 4G


  8. Dołączył
    Jan 2006
    Lokalizacja
    Częstochowa
    Postów
    118

    Cytuj | #8

    Za mały bitrate przy eksporcie? Jak wyżej kolega pisał - podaj parametry plików źródłowych, projektu oraz eksportu. To wyjaśni wszystko.
    Komputer: iMac 27", MacPro 2009, MacBook pro 13" 2011, PC i7
    Telefon: iPhone
    Odtwarzacz: iPhone
    Tablet: iPad 2

  9. Awatar maciejwilu
    Dołączył
    May 2008
    Postów
    651

    Cytuj | #9

    [ATTACH][ATTACH]Zrzut ekranu 2012-05-27 o 02.22.29.jpg[/ATTACH][/ATTACH]
    Dodam,że jeszcze dwa dni temu wszystko było ok.Jeszcze jedna ciekawostka przy zmianie zasu klipu (Retime-slow) wszystko jest ok, zaś Retime-fast-znów piksele.
    Pliki żródłowe były importowane z kamery (nie jeden raz tak robiłem i wszystko było, jak należy).
    Nic nie rozumiem.Może odinsalowanie programu i ponowna instalacja by pomogła?
    Załączone obrazki

  10. Awatar maciejwilu
    Dołączył
    May 2008
    Postów
    651

    Coś zrzuty się żle załadowały-wybaczcie.

  • Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni