Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

  1. Dołączył
    Feb 2010
    Postów
    98

    Cytuj | #1

    czołem!

    wpadłem jak śliwka w kompot!

    dziś zakupiłem dwie rzeczy:
    modem usb w play'u - Huawei E3131 ( E3131s-2 )
    kartę AREO2 - microsim

    Podłączyłem modem do maca, pięknie wszystko zainstalowałem (wersja 10.6.8), kartę micro sim włożyłem, skonfigurowałem, ale nie wiem czy dobrze.
    are.jpg
    System wykrył modem, wpisuję PIN do Areo2, klikam łączę i wyskakuje mi taki komunikat:
    areo2.jpg
    Czytałem na różnych forach internetowych o konieczności przełączenia portów w modemie, jest też odpowiedni program Top_netinfo, ale nie ma go chyba pod OSX...a nie wiem czy jak go podłącze do PC'ta i skonfiguruję go na nim, a potem podłączę do Maca to będzie all działać.

    Będę wdzięczny za pomoc.
    Ostatnio edytowane przez superego ; 26.03.2012 o 22:43


  2. Awatar rybak-17
    Dołączył
    Jan 2008
    Lokalizacja
    Mińsk Mazowiecki
    Postów
    6,436

    Cytuj | #2

    Spróbuj najpierw ręcznie wyszukać nadajniki, też tak kilka razy miałem i pomagało.

    Zobacz jeszcze tutaj: http://jdtech.pl/2012/02/jak-uruchom...html#more-1870
    Ostatnio edytowane przez rybak-17 ; 26.03.2012 o 22:40
    Komputer: Macbook Mid 2010 | 8GB RAM | 256GB SSD | GF320M
    Telefon: Nokia Lumia 920
    Odtwarzacz: iPod Nano 2G
    Tablet: to niepraktyczny i drogi gadżet gorszy od macbooka pod każdym względem.
    EDC:
    Macbook + Lumia + Spyderco Endura + Victorinox Spirit + Zebralight SC600 MK2


  3. Dołączył
    Feb 2010
    Postów
    98

    Cytuj | #3

    jak?
    czy w między macie Air port może być włączony czy też nie?
    *czasie
    Ostatnio edytowane przez superego ; 26.03.2012 o 23:09

  4. Awatar rybak-17
    Dołączył
    Jan 2008
    Lokalizacja
    Mińsk Mazowiecki
    Postów
    6,436

    Cytuj | #4

    Sprecyzuj pytanie.

    Wi-Fi zawsze lepiej wyłączyć jak się nie korzysta bo nie zżera baterii.
    W PLAY ONLINE kiedy modem jest podłączony kliknij w menu na Opcje -> Sieć -> tryb rejestracji i tam masz ręczne wyszukiwanie.
    Być może musisz też odblokować pasmo UMTS 900 MHz. Podałem Ci wyżej w linku, więcej informacji powinieneś też tam znaleźć jdtech.pl - Blog technologiczny - Strona główna

    Ja mam E173-u2 z Play i wystarczyło aktualizować firmware z tej strony ale są też inne sposoby.
    Ostatnio edytowane przez rybak-17 ; 26.03.2012 o 22:57
    Komputer: Macbook Mid 2010 | 8GB RAM | 256GB SSD | GF320M
    Telefon: Nokia Lumia 920
    Odtwarzacz: iPod Nano 2G
    Tablet: to niepraktyczny i drogi gadżet gorszy od macbooka pod każdym względem.
    EDC:
    Macbook + Lumia + Spyderco Endura + Victorinox Spirit + Zebralight SC600 MK2


  5. Dołączył
    Feb 2010
    Postów
    98

    Cytuj | #5

    chodzi mi o to, że jak włączę playonline to czy aktualne połączenie z wifi nie będzie przeszkadzać w połączeniu przez USB?

    nie mam niestety ręcznego wyszukania ;/

    ok, poszperam, ale jak na razie nie widzę info które by mi pomogło ;/

    ---------- Wpis dodano o 23:45 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:11 ----------

    nadal to samo masakra jakaś.

  6. Awatar jdanecki
    Dołączył
    Nov 2011
    Postów
    2

    Cytuj | #6

    Generalnie informacja padła, ale dla uściślenia: musisz skorzystać z informacji zawartych tutaj:
    Aero2 - Na czym polegają problemy z Huawei E169 - jdtech.pl (ta sama procedura obowiązuje dla E169, E173u-2, E353u-2 i E353s-2 - o ile pochodzą z Play), aby odblokować pasmo UMTS 900 MHz - bez tego nie będzie działać z OSX.
    Nie mam procedury wykonania tej operacji z samego OSX - polecam użycie innego komputera z Windows, albo maszyny wirtualnej (Parallels albo VMWare) z Windows - wystarczy to zrobić raz i modem zapamięta ustawienie pasm.


  7. Dołączył
    Feb 2010
    Postów
    98

    Cytuj | #7

    Działa! Dziękuję i polecam artykuł!

  8. Awatar DannyM
    Dołączył
    Feb 2006
    Lokalizacja
    United Kingdom
    Postów
    529

    Cytuj | #8

    Pozwole sobie odswiezyc temat.
    Czy ustawienia kolegi czyli sam APN darmowy i jako haslo PIN wystarcza w konfiguracji?
    Juz odblokowalem pasmo (tak mi sie wydaje) i teraz staram sie polaczyc.
    Niestety nie mam w manualnej czesci sieci o nazwie Areo2 Sa plus, play, era i orange. Zakladam, ze aktualnie nie mam zasiegu?
    Komputer:  2x MacBook Pro |  iMac 2,7 GHz i5
    Telefon:  iPhone 8GB 3.1.3 |  2x iPhone 3G 8GB 4.1  2xiPhone4 16GB 6.1
    Tablet:  iPad 3 / black 32GB


  9. Dołączył
    Mar 2008
    Lokalizacja
    Częstochowa
    Postów
    33

    Cytuj | #9

    Pozwolę sobie podłączyć się pod temat. Mam podobny problem, mianowicie kupiłam w salonie Play modem Huawei e3131. To, że z aero2 nie będzie działał dopóki nie podepnę się pod komputer z windowsem wiedziałam od początku, ale modem nie chce się łączyć nawet z kartą Playa. Manualnie sieć da się wyszukać, natomiast połączyć już nie. Karta była już wymieniana w salonie. Modem cały czas uparcie mruga na zielono, a szczerze wątpię, żeby Play nie miał zasięgu w centrum Warszawy (na starówce dokładniej). Jakieś pomysły?

    Bardzo proszę przeczytać http://myapple.pl/urzadzenia-zewnetr...go-font-b.html i zastosować się do niego. renqien

    bardzo dziękuję za radę, jednak wielkich liter na początku zdania nie używam nawet pisząc odręcznie.
    Ostatnio edytowane przez andziaaa1987 ; 29.05.2012 o 23:05 Powód: :/
    Komputer: MBP 13" i5 early 2011, MacBook black late2007
    Telefon: iPhone 3G -> iPhone 4s
    Odtwarzacz: iPod Video 5.5G

  10. Awatar DannyM
    Dołączył
    Feb 2006
    Lokalizacja
    United Kingdom
    Postów
    529

    U mnie problem si ewyjasnil. Okazalo sie, ze musialem szukac manualnie ale poza moim miastem i tam bylo ale nie Areo tylko jakies PL27.
    Wszystko smiga
    Komputer:  2x MacBook Pro |  iMac 2,7 GHz i5
    Telefon:  iPhone 8GB 3.1.3 |  2x iPhone 3G 8GB 4.1  2xiPhone4 16GB 6.1
    Tablet:  iPad 3 / black 32GB

  • Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni