Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

1. Dołączył
    May 2011

Cytuj | #1

Czy jest możliwość utrzymania na jednym komputerze Mac OS 10.3 i OS 9?
    żeby przy starcie były do wyboru dwa systemy?. Jak to zrobić. I o co chodzi z tym kopiowaniem "system folder' na dysk (czytałem że można tak 'zainstalować' OS 9
    Komputer: iMac G4 / iMac G3 / iBook G3 Clamshell / iBook G3 late 2002 / MacBook White /
    Telefon: Nokia E52
    Odtwarzacz: iPod Classic 30 GB 5.5 Gen

2. Avatar eastone

Cytuj | #2

Wyszedłem trochę z wprawy, ale czy chodzi ci o coś takiego?
    multiboot | Flickr - Photo Sharing!
    Jest to wprawdzie boot menu na G4, ale chyba na G3 też powinno być (tak mi się wydaje...; bo szczerze to nie pamiętam już)
    Wciśnij przy starcie maca przcisk ALT. Jeśli "wszedłeś" w boot menu to jesteś w domu
    Domniemam, że posiadasz płytę z OSX. Po raz kolejny jeśli odpowiedź brzmi tak to uruchom maczka z płyty OSX (wciśnij "c" podczas startu). W Disk Utility podziel dysk na dwie partycje, na jednej zaistaluj OSX'a, a na drugiej OS9.
    Ostatnio edytowane przez eastone ; 25.01.2012 o 08:22 Powód: uzupełnienie
    Komputer: PM G4 MDD z MorphOS :) GG9969355

3. Avatar charliefrown

Cytuj | #3

Nie jest tak naprawdę konieczny podział dysku na dwie partycje. MacOS X może współdzielić współdzielić partycję z OS 9, wystarczy, że w Disk Utility będzie zaznaczona opcja "Install MacOS 9 disk drivers".

Komputer: powerbook wallstreet +pismo, iBook, iMac G5, PeCety
    Telefon: iphone
    Tablet: ipad

4. Avatar mikimoto

Cytuj | #4

Proponuje najpierw znależć dobrą wersje Mac OS 9 - chyba że taką posiadasz
    ja na swoim miałem tak że chyba na jednym dysku miałem zainstalowane i była jakaś kombinacja klawiszy że można było przełączać się między OSX a OS9
    Ostatnio edytowane przez mikimoto ; 25.01.2012 o 14:03

5. Avatar TataMisia

Cytuj | #5

Można na jednej partycji mieć oba systemy. Ćwiczyłem to wielokrotnie. Pracuje to w obie strony: do Mac OS 9 można doinstalować Mac OS X i na odwrót. Nigdy nic specjalnie nie formatowałem. Szło "od ręki". Na tym polega uroda tych komputerów.

Pracując w Mac Os 9 zaznaczasz w Control Panelu, że ma wystartować w Mac OS X i po reboocie Masz Mac OS X.
    I na odwrót...

Można też przy starcie nacisnąć klawisz Option (czy jak kto woli: Alt) i wybrać system, który ma wystartować.
    Ostatnio edytowane przez TataMisia ; 23.02.2012 o 01:04
    Komputer: iMac G3, 350/400 Mhz, 512 Mb RAM, Mac OS 9.2.2. eMac G4, 800 Mhz, 1 Gb RAM, Mac OS X 10.4.11
    Telefon: Samsung Galaxy Ace
    Odtwarzacz: Grundig MPixx
    ==
    Pozdrawiam. Marek

Odpowiedz na ten temat