Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniaOstatnia
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16
  1. Avatar mikimoto

Cytuj | #1

Witam!
    szukam juz od ponad tygodnia mac os 9 do iBooka Clamshell Lime.
    ściągnąłem już chyba 5 różnych obrazów płyt, żaden nie bootuje. Nagrywam przez Narzędzia Dyskowe (nie posiadam TOAST)
    w związku z tym że nie posiadam TOAST nie mam jak wypalić iBook Restore CD które jest na MacintoshGarden

Czy ktoś wie gdzie znajde bootowalny Mac OS 9 (obojetnie czy 9.1 czy 9.2.2) lub iBook Restore CD w formacie .DMG

2. Dołączył
    Dec 2005

Cytuj | #2

plik toast to zwykle iso. zmien rozszerzenie i wypal nawet na pc
    Wszystkie wersje os 9.1 i 9.2 powinny ruszyc chyba ze ktos zle robil obrazy.

3. Avatar mikimoto

Cytuj | #3

czyli jeżeli jak zmienię rozszerzenie to zadziała pod makiem (chodzi o wypalenie)

4. Avatar mikimoto

Cytuj | #4

[...]
    ściągnąłem te dwa obrazy (wolno mi, to jest domyślny system dla mojego maka)
    jeden był w toast drugi w iso
    zmieniłem rozszerzenie na .dmg i wypaliłem w narzędziach dyskowych Tigera. Dalej nie działa, nie botuje NIC zero.
    Niech mi ktoś powie gdzie jest na 100% botowalny obraz DMG Mac os 9 i czym go wypalić bo ja już nie daje rady, a OS 9 potrzebuje bo mam mnóśtwo starego przydatnego softu pod 9tke
    Ostatnio edytowane przez wojtkow ; 24.01.2012 o 06:47 Powód: nie podajemy linków do pirackich źródeł na forum

5. Avatar charliefrown

Cytuj | #5

miki: musisz znaleźć OS 9 RETAIL. Sam również ściągnąłem z Macintosh Garden wersję dedykowaną iBookowi, która niby jest uniwersalna, co prawda komputer wystartował z niej, ale nie chciał zainstalować systemu, prawdopodobnie ROM się nie zgadza.
    Komputer: powerbook wallstreet +pismo, iBook, iMac G5, PeCety
    Telefon: iphone
    Tablet: ipad

6. Avatar mikimoto

Cytuj | #6

Cytat Napisał charliefrown Zobacz post
    miki: musisz znaleźć OS 9 RETAIL. Sam również ściągnąłem z Macintosh Garden wersję dedykowaną iBookowi, która niby jest uniwersalna, co prawda komputer wystartował z niej, ale nie chciał zainstalować systemu, prawdopodobnie ROM się nie zgadza.

miałem kilka wersji, żadna nie startowała, możliwe że źle coś robię, pytanie tylko co.

7. Avatar kokos

Cytuj | #7

Spróbuj sformatować dysk iBooka za pomocą Disk Utility z dysku instalacyjnego po zbootowaniu i przed instalacją.
    Komputer: MacBook Pro 2.2 GHz, 2X MacPro 2.6 GHz, 4X Mac MINI, 2X iMac 17" + 4X PPC, iBook, MacBook
    Telefon: iP 4S
    Odtwarzacz: iPod Classic
    WWW: http://www.postmeridian.com.pl

8. Avatar mikimoto

Cytuj | #8

jak mam sformatować jak żadna wersja nie botuje. Chyba że chodzi o płytkę z OSX

9. Avatar kokos

Cytuj | #9

To charliefrown mógłby spróbować tej metody, nie Ty.

Natomiast Twój problem prawdopodobnie polega na niewłaściwym obrazie dysku instalacyjnego.
    1.Obraz powinien być w formacie .cdr NIE .dmg
    2.Wypalony na CD-R
    Komputer: MacBook Pro 2.2 GHz, 2X MacPro 2.6 GHz, 4X Mac MINI, 2X iMac 17" + 4X PPC, iBook, MacBook
    Telefon: iP 4S
    Odtwarzacz: iPod Classic
    WWW: http://www.postmeridian.com.pl

10. Avatar mikimoto

Już wszystko się udało, dostałęm dobry obraz (podziękowania do eastone ) wszystko działa

Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniaOstatnia