Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
  1. Avatar TataMisia

Cytuj | #1

Używam w tej chwili Mac OS 10.4 czyli Tygrys. Fajnie. Ale większość czasu jestem w Mac OS 9.2.2. O co chodzi? Po piewsze mam legalne aplikacje na OS9: Corel Draw, MS Ofice 2001, itd... Pracuje się bardzo dobrze. Z punktu widzenia firmy, gdzie dalej dochodzi tylko poczta e-mail nie widzę potrzeby udoskonalania tego. Kto to powiedział: że "lepsze jest wrogiem dobrego"? Na upartego, jak technonologia nie przyspieszy na wariata (nie wiem po co i gdzie) to przez następnych 10 lat spokojnie firmę ma na Mac OS 9.2.2 można prowadzić.
    (Pozdrowienia dla Grzegorza Pawlika, starego drucha z Atari ST)
    Ostatnio edytowane przez TataMisia ; 04.11.2011 o 23:06
    Komputer: iMac G3, 350/400 Mhz, 512 Mb RAM, Mac OS 9.2.2. eMac G4, 800 Mhz, 1 Gb RAM, Mac OS X 10.4.11
    Telefon: Samsung Galaxy Ace
    Odtwarzacz: Grundig MPixx
    ==
    Pozdrawiam. Marek

2. Avatar kokos

Cytuj | #2

Luz. Ja mam w 3ech studiach serwery wideo chodzące pod MacOS 9.2 na PowerMac'ach. Synchronizuje je za pomocą MTC. Bo Midi Time Code ma najniższą latencję i najlepszą stabilność pod MacOS 9.2 i RS-422.
    Co to znaczy? Jeżeli mam MTC z PT podane przez MTP AV do MTP Express połączonego serialem do G4, to za każdym odpaleniem QT (bez Genlocka!) otrzymuję tę samą latencję 2óch ćwierćramek. Przy tym samym zestawie z intefejsem USB latencja WACHA sie między 2-8 ćwierćramek (@25fps)
    Komputer: MacBook Pro 2.2 GHz, 2X MacPro 2.6 GHz, 4X Mac MINI, 2X iMac 17" + 4X PPC, iBook, MacBook
    Telefon: iP 4S
    Odtwarzacz: iPod Classic
    WWW: http://www.postmeridian.com.pl

3. Avatar TataMisia

Cytuj | #3

Dzięki Kokosku za wsparcie, ale JA, zwykły śmiertelnik, nic nie rozumiem co mówisz....
    Komputer: iMac G3, 350/400 Mhz, 512 Mb RAM, Mac OS 9.2.2. eMac G4, 800 Mhz, 1 Gb RAM, Mac OS X 10.4.11
    ==
    Pozdrawiam. Marek

4. Avatar charliefrown

Cytuj | #4

TataMisia: wielki szacunek i podziękowania za Twój wkład w dziedzinie starego, porzuconego softu. Od kilku lat kojarzę ten nick z Macintosh Garden. Osobiście, po latach używania OSX/Linuxami/Win2k+, odkrywam potencjał prostych, powiedziałbym "domowych" systemów dla pojedynczego użytkownika, a więc BeOS, Amiga Workbench, Mac OS 8.x/9.x i nawet ostatnio winda 9x+KernelEx. Wystarczy porównać działanie emulatorów, tudzież Worda 98 pod OS9 z Wordem 2004 pod OSX - widać jak masakrycznie wolne jest OSX. Prawdopodobnie przez cały ten GUI i zasobożerne "services".

---------- Wpis dodano o 12:20 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:04 ----------

Jeszcze mała dygresja odnośnie starego sprzętu i systemu - w jednym z laboratorium, w którym przeprowadza się ekspertyzy na zlecenie sądów i prokuratur widziałem wciąż działającego PowerMaca G4 z jakimś softem do analizy DNA pod OS9 (google prowadzi do DNA Strider, ale nie jestem pewien). Poza tym w programach typu Medyczni Detektywi pokazują często specjalistyczny soft pod OS 8.x/9.x wykorzystywany w pracowniach balistycznych, mechanoskopijnych etc. w USA.
    Ostatnio edytowane przez charliefrown ; 25.01.2012 o 09:41
    Komputer: powerbook wallstreet +pismo, iBook, iMac G5, PeCety
    Telefon: iphone
    Tablet: ipad

5. Avatar mikimoto

Cytuj | #5

osobiście uważam że OS9 był bardziej profesjonalny, na dowód - mam dużo softu pod os9 (Office, Corel, Photoshop)
    wydaje mi się że największą bolączką OS9 jest internet i flash. i czasem pojawiające się bomby (miałem chyba ze 2 razy )

6. Avatar TataMisia

Cytuj | #6

charliefrown: dzięki za miłe słowa. Odnośnie używania Mac OS 9, to oglądałem ostatnio program o jamajskich muzykach reggae na Discovery i tam w studio stały maszyny PPC G4 z odapalonym Pro Tools. Na mój gust to było free Pro Tools w wersji 5
    ==
    Pozdrawiam. Marek

7. Avatar Filip Rychlik aka felippe

Cytuj | #7

Ja jeszcze czasami używam Power Macintosha 9600 z kartą G3 400MHz. Podpięte mam pod to 2 dyski SCSI 180GB Avidowe. Całość stoi na OS 9.1 i działa całkiem miło. Stoi tam stary Media Composer który działa w SD bardzo sprawnie (fakt, że zawdzięcza to w dużej mierze kartom sprzętowym). W OS 9 podobało mi się, że był bardzo intuicyjny w obsłudze. Oczywiście też system extensions i control panels też miał swoje zalety w porównaniu z OS X.
    OS X powstał w wyniku niejako wymuszonego zakupienia NEXTA.
    Komputer: MacBook Pro Unibody 2,66GHz/4GB/60GB SSD
    Telefon: Samsung Galaxy S2
    Odtwarzacz: iPod Nano 2G
    PowerMac G4 MDD Dual 1.25GHz/2GB RAM/120 GB/10.4.11 i 9.2.2

Odpowiedz na ten temat