Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
  1. Avatar TataMisia

Cytuj | #1

Witam.
    Może i coś nagrzebałem, bo grzebię często...
    Faktem jest, że od kilku dni (tygodni?) system nie czyta płyt HFS (wypalanych oraz oryginalnych). Czyta natomiast płytki PC (Joliet) dzięki zainstalowanemu modułowi.
    Wiem, że danych mało, ale może ktoś wskaże mi choć od czego mam zacząć, bo nie mam nawet pomysłu co z tym fantem zrobić i gdzie szukać.
    iMac G3, 350 Mhz, 512 Mb RAM, Mac OS 9.2.2

--
    Pozdrawiam. Marek
    Komputer: iMac G3, 350/400 Mhz, 512 Mb RAM, Mac OS 9.2.2. eMac G4, 800 Mhz, 1 Gb RAM, Mac OS X 10.4.11
    Telefon: Samsung Galaxy Ace
    Odtwarzacz: Grundig MPixx
    ==
    Pozdrawiam. Marek

2. Avatar cubasz

Cytuj | #2

mze ci jakies rozszerzenie sie gryzie albo zostalo wyłączone? powinienes chyba na zdrowy rozum wrocic do konfiguracji ktora miales przez awaria. sprobuj zabutowac bez rozszerzeń - coś ci pewnie bruździ...
    Komputer: MacBookPro3,1 iPhone 4G16
    patience is a virtue

3. Avatar Smoczy

Cytuj | #3

wcześniej Ci ten system plików obsługiwało bez problemu? nie jestem specem od OS Classic,ale HFS jest systemem plików Unixowym,a Clessic takowym nie jest...
    Komputer:  MacBook CD 1.83/2GB/250GB Snow Leo
    Telefon: iPhone 3GS 5.1 + Motorola S9-HD
    Odtwarzacz: iPhone 3GS
    sorki za ewentualne błędy - dyslektyk:oops:

4. Avatar madmax332

Cytuj | #4

HFS jest na Macach od 1985 roku i zastąpił wtedy dotychczasowy - MFS (Macintosh File system), tóry zniknął już w Mac OS 8.1.

@TataMisia

Czy napęd czytał płytki HFS przed instalacją tego "modułu" ? Jeśli tak - usuń go.
    Ostatnio edytowane przez madmax332 ; 21.09.2010 o 11:59

5. Avatar TataMisia

Cytuj | #5

Po instalacji modułu Joliet idealnie czytał wszystkie formaty przez jakiś rok... Nagle przestał czytać płytki HFS (natywne dla Mac OS). Pamiętam , że wcześniej grzebałem w Extension Manager i powyłączałem parę rozszerzeń... ale naprawdę bzdurnych, typu : KOdak Precision czy Toast FireWire (nie mam portu FW)
    Komputer: iMac G3, 350/400 Mhz, 512 Mb RAM, Mac OS 9.2.2. eMac G4, 800 Mhz, 1 Gb RAM, Mac OS X 10.4.11
    ==
    Pozdrawiam. Marek

6. Avatar TataMisia

Cytuj | #6

Hm... Po starcie bez rozszerzeń, też nie czyta Makintoszowych płyt. Czyli to jednak nie rozszerzenia...
    Jak jest taka płyta w napędzie to nawet system nie chce wystartować. Szary ekran. Nie dochodzi nawet do uśmiechniętej buzi...
    ==
    Pozdrawiam. Marek

7. Avatar TataMisia

Cytuj | #7

Czyli raczej należy szukać czego brakuje , niż co wadzi...
    Acha, mówiąc nie "czyta płyt" miałem na myśli, że nawet ich nie montuje, czyli nie pojawia się ikona płytki na pulpicie
    ==
    Pozdrawiam. Marek

8. Dołączył
    Mar 2008

Cytuj | #8

Wybierz w tablicy rozszerzeń tylko rozszerzenia Mac OS 9 (z rozwijanego menu u góry) - podstawowe lub wszystkie, wznów Maka i wtedy sprawdź. Wyłączenie wszystkich rozszerzeń spowoduje chyba także wyłączenie rozszerzenia Apple CD/DVD driver, i wtedy pewnie żadna płytka się nie zamontuje.
    Komputer: iMac G3, iMac C2D

9. Avatar TataMisia

Cytuj | #9

Sprężone powietrze ani odpalenie rozszerzeń tylko Mac OS 9 nie pomogły.
    ==
    Pozdrawiam. Marek

Odpowiedz na ten temat