Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniaOstatnia
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12
  1. Avatar clamshellka89

Cytuj | #1

Witam,
    jakiś czas kupiłam iBooka G3 Clamshella z systemem operacyjnym OS 9.2.
    Jest to mój pierwszy Mac,wcześniej miałam styczność z tym sprzętem u kolegów na ich Mac'ach z system bodajże Pantera X,umiałam sobie odtworzyć film,przejrzeć co jest na dysku,uruchomić net w safari.

Myślałam,że łatwiej mi pójdzie z 9.2 a tu koszmar,nie wiem co robić.
    1)Nie mam pojęcia jak zmienić tapete,w co mam kliknąć?Obrazy otwierają się tylko w okienku nowym,zaś w ustawieniach ekranu można ustawić rozdzielczość lub jasność.
    2)Jest tam zainstalowany windows media player 7 i quicktime ale nie moge odtworzyć żadnego divx.Czy wystarczy że ściągne sterowniki z waszego tematu "divixy z napisami"?Jak tak to które?
    3)Jakie możliwości ma ten sprzęt?Co moge z nim zrobić.

Jestem laikiem i dlatego miło by mi było gdybyście mi odpisali i trochę zaznajomili z tym systemem.Znając życie jak trochę ogarnę Os 9.2 to będe chciała zainstalować nowszy system.
    Poniżej link do mojego ibooka,wiem,że ma swoje lata i słabe parametry ale jak na pierwszego maca nie jest źle)))))))

IBOOK MUSZELKA G3 (1099828300) - Aukcje internetowe Allegro

Z góry dzięki )
    Komputer: zamula bo nie jest Makiem :P
    Odtwarzacz: Ipod Nano 3g Silver 4GB

2. Avatar owca666

Cytuj | #2

Mac OS 9 Manual
    Apple - Support - Mac OS 9
    CBT Cafe :: Mac OS9.1 Tutorials

To wszystko jest aktualne również dla 9.2
    Komputer: , , , ,  – The power of cold shower ;)

3. Avatar TataMisia

Cytuj | #3

1. Poznawaj system, z czasem będzie dla Ciebie wiele rzeczy coraz bardziej jasne.
    2. Musisz mieć kodeki. Dokładny adres, pod którym znajdziesz opis: PYM: DivX pod Classicem
    Jeżeli adresy kodeków będą nieaktualne, znajdziesz je na Macintosh Garden - Celebrating macintosh abandonware!
    No i najlepiej QuickTime w wersji Pro 6.0.3
    3. Możliwości ma nadal spore. Szukaj softu na Pure Mac: Software for Macintosh oraz Macintosh Garden - Celebrating macintosh abandonware!

---------- Wpis dodano o 16:15 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:11 ----------

Dodam jeszcze, że to fajny komputerek. Ale do komfortowej pracy należałoby dodać tak minimum do 512 Mb.
    Jak ci się nie spodoba, to odkupię go od Ciebie
    Komputer: iMac G3, 350/400 Mhz, 512 Mb RAM, Mac OS 9.2.2. eMac G4, 800 Mhz, 1 Gb RAM, Mac OS X 10.4.11
    Telefon: Samsung Galaxy Ace
    Odtwarzacz: Grundig MPixx
    ==
    Pozdrawiam. Marek

4. Avatar clamshellka89

Cytuj | #4

Dzięki wielkie za odp ))
    troszke mi zajmie,żeby przejrzeć te stronki :P przejrzałam po części tutoriale ale nadal nie moge znaleźć odp na pyt jak ustawić moją tapete,co troszke psuje mój komfort...
    POMOŻECIE?
    )???????

5. Avatar clamshellka89

Cytuj | #5

Udało się zmienić tapetę,niestety ze sterownikami masakra,gdy klikam by je instalować wyskakuje błąd ((

---------- Wpis dodano o 23:26 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:02 ----------

okazało się,że za nową wersję divx ściągnełam...teraz mam 5.11 i się pomyślnie zainstalowałowało do tego kodek AC3 i WMA audio...niestety quiktime każe mi pobrać aktualizację a na iBooku nie mam dostępu do netu;//

próbowałam ściągnąć tego quicktime pro ale nigdzie nie widziałam pełnej wersji,jaką wersje mam pobrać by quicktime działal?

6. Avatar madmax332

Cytuj | #6

QuickTime Pro to była wersja płatna - kupowało się numer seryjny, wklepywało do "zwykłego" QuickTime i wtedy odblokowywały się funkcje oznaczone w jego menu jako Pro.

7. Avatar clamshellka89

Cytuj | #7

ok...to jaką wersje mam ściągnąć bym nie musiała się łączyć z netem na ibooku??

to czarna magia dla mnie...

8. Avatar madmax332

Cytuj | #8

@TataMisia napisał: 6.0.3 Taka jest wbudowana w Mac OS 9.2.2 - nie Masz ? Tu masz zbiór starszych wersji potrzebnego oprogramowania: http://mac.oldapps.com/
    Ostatnio edytowane przez madmax332 ; 19.07.2010 o 23:03

9. Avatar clamshellka89

Cytuj | #9

to własnie ta wersje pobrałam i nie chce odtworzyć filmu bez polaczenia z netem.

---------- Wpis dodano o 00:32 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:19 ----------

teraz z kolei wyświetla się"You may requested experience problems playing a video track in because required compressor could not be found"
    O jaki kompresor chodzi?

---------- Wpis dodano o 00:42 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:32 ----------

druga rzecz która sie wyswietla to "quicktime was not able to download software to display this movie file..."może wobec tego użyć innego programu do otwierania filmów?

---------- Wpis dodano o 00:57 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:42 ----------

poddaje się...os 9.2 nie jest chyba systemem dla mnie..nawet vlc działa na maca dopiero od OS 10 ;((

---------- Wpis dodano o 01:21 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:57 ----------

SUKCES ))) udało się !!!!!! właśnie ogłądam Blow na ekranie mojego Ibooka dzięki wam za rady bardzo mi pomogliście...

gdybyście jeszcze pomogli mi ze skrótami klawiszowymi,jak w macu os 9.2? jak zrobić kopiuj wklej i pełny ekran? to juz ostatnie pytanie na razie

10. Avatar altcomputing

pełny ekran w quicktime dla os 9 to tylko w wersji pro a ta trzeba by bylo kupic jak dobrze pamietam to ja nie rozwiazalem tego problemu bedac jeszcze na os 9 i musialem posilkowac sie "zakupem" quicktime pro.

Na Twoim miejscu dołożyłbym muszelce pamięci i postawił os x 10.3, na tym to już można coś spokojnie porobić, zainstalujesz którąś ze starszych wersji periana i spokojnie pooglądasz filmy. jest też pym player który obsługuje napisy. pamiętam że na moim powerbooku g3/400 można było spokojnie z niego filmy oglądać.

Jednak do oglądania filmów bardziej moim zdaniem komfortowe będzie g4. na g3 będzie się na pewno haczyło szczególnie że dzisiaj filmy coraz to bardziej spakowane i coraz to lepszymi kodekami, nie dziwmy się, 300mhz to naprawdę za mało na poważną zabawę w filmy.

Jeśli masz jakieś problemy z klasykiem bądź instalacją os x wal śmiało do mnie
    Telefon: iPhone 3G 8GB
    Odtwarzacz: iPod Shuffle 2G
    MacBook White GF9400/c2d 2.13/4GB/320GB@7200rpm/Snow Leo

AMIGA rulez :) ---> A1200 MC68060/80MHz + LCD EIZO

Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniaOstatnia