Witam!
Podłączyłem do PowerMaca 9500 dysk UWSCSI przez przejściówkę. Systemowy program do obsługi dysków nie widzi go. Jakim programem mogę ustawić dysk, aby był widziany w moim Maczku?
To jest nowy dysk i właśnie chcę go sformatować pod maca. Ale systemowy program do obsługi dysków nie widzi go. Pamiętam, że były problemy z dyskami, na które Apple nie dawało certyfikatu. Ale był jakiś program, co odczytywał dane dysku i rozpoznawał go. Nie pamiętam tylko co i jak.
Dysk ma dobre ID, jaka to przejściówka? Terminator jest? Poczytaj tu co i jak: Connecting SCSI devices to your Mac, jeśli będziesz miał wszystko dobrze skonfigurowane sprzętowo a Drive Setup nie będzie nadal widział dysku, użyj programu FWB Hard Disk Toolkit.
Komputer: , , , , – The power of cold shower ;)
Dysk ma dobre ID, ustawiłem mu ID1 (testowałem też na 0). CD ma ID3, a drugi dysk SCSI II ma ID2 i na nim jest ustawiona terminacja (przejściówka jej nie posiada). Nowy dysk jest między CD i dyskiem SCSI II. Przejściówka to SCA 80. Kiedy ustawię tylko ID, to komputer wstaje (z dysku - tego SCSI II lub CD), ale nie widzi nowego dysku. Kiedy ustawię na przejściówce pracę synchroniczną, to następuje blokada komputera (no chyba, że ustawię ID4, ale wtedy też jest niewidoczny).
Dziękuję za podanie tego programu, potestuję. A gdzie go można zdobyć?
Ostatnio edytowane przez ASS ; 23.05.2010 o 21:54
O, widzę że jesteś na bieżąco ze SCSI (ja już od dawna nie)Co do HDT, poszukaj na Macintoshgarden. To dość stary soft, w dodatku był płatny więc faktycznie może być trudno o niego dzisiaj. Może ktoś z forumowiczów ma to jeszcze gdzieś w jakichś starych skarbach?
Komputer: , , , , – The power of cold shower ;)
Program FWB Hard Disk Toolkit znalazłem w swoich skarbach, był na płytce dodanej do jakiejś gazety. Niestety jak na razie poległem, dysk nie jest widoczny.
Dodane: FWB Hard Disk Toolkit z tego co zauważyłem to raczej służy do zarządzania dyskami SCSI już zamontowanymi (zamontuj, odmontuj, info). W każdym razie ta wersja, którą posiadam. Tu potrzeba programu, który rozpozna urządzenie podłączone do ID, odczyta dane tego urządzenia i pozwoli na format.
Ostatnio edytowane przez ASS ; 25.05.2010 o 13:31
Wątpie czy wide ultra scsi zadziała z wbudowanym wyjściem ppc9500/? narrow scsi 5MB/s. Myślę, że potrzebujesz kartę PCI Adapteca 2940 UW.
Komputer: MacBook Pro 2.2 GHz, 2X MacPro 2.6 GHz, 4X Mac MINI, 2X iMac 17" + 4X PPC, iBook, MacBook
Telefon: iP 4S
Odtwarzacz: iPod Classic
WWW: http://www.postmeridian.com.pl