Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniaOstatnia
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18
  1. Avatar kurde-kurde@tlen.

Cytuj | #1

Witam, chciałbym zainstalować "dziewiątkę" na moim PowerMac'u ale coś mi nie idzie.
    Na kompie jest zainstalowany Tiger, a OS9 próbuję wystartować przy pomocy Classica. Skopiowałem folder systemowy "dziewiątki" na dysk ale podczas uruchamiania OS9 w Classicu wywala informację, że... "oprogramowanie może być zainstalowane z oryginalnego nośnika, a nie po przekopiowaniu z innego dysku" coś w ten deseń. I nie bardzo teraz kaman o co mu chodzi ?

Mam oryginalny OS 9.0.4 w wersji PL i EN , których Classic nie obsługuje i kopię płyty OS 9.2.2 (oryginał mam, ale nadłamany), której próbuję użyć i nic...

Może ktoś z Was coś mi poradzi...
    MacBook White C2D 2,1 (SL)
    iPod Touch 1G 8GB [JB]
    PowerMac G4 466MHz Digital Audio

2. Avatar seb235

Cytuj | #2

Nagraj na inną płyte i ruszy
    Komputer: Altair 8800
    Telefon: ZTE Blade (Android 2.3.7)
    Odtwarzacz: iPod Touch 8GB (1st gen)
    Tablet: LY706

3. Avatar kokos

Cytuj | #3

Raczej powinieneś wytrzeć dysk do czysta Disk Utility z płyty instalacyjnej MacOS 9 i dopiero instalować 9. Z doświadczenia wiem, że butowanie 9tki z dysku 10tki i vice-versa kończy się poważnym fakapem. Chodzi o przywileje dostępu plików systemowych.
    Natomiast przeniesiony folder z systemem MacOS 9 musi zostać "błogosławiony" aby Mac mógł się z niego bootować.
    Komputer: MacBook Pro 2.2 GHz, 2X MacPro 2.6 GHz, 4X Mac MINI, 2X iMac 17" + 4X PPC, iBook, MacBook
    Telefon: iP 4S
    Odtwarzacz: iPod Classic
    WWW: http://www.postmeridian.com.pl

4. Avatar MacDada MyApple Team

Wpisy
    1

Cytuj | #4

Tak jak napisał kokos, najpierw sformatuj dysk. Wtedy wgraj Dziewiątkę i najlepiej na osobną partycję OSX-a.

Nie da się zainstalować OS9 na partycji z już zainstalowanym OSXem, da się zainstalować OSX na partycji z OS9, ale nie jest to zalecane.
    Komputer: MBP
    Telefon: ajfon
    Jazda na motocyklu, to najlepsza rzecz jaką można robić w ubraniu

5. Avatar kurde-kurde@tlen.

Cytuj | #5

Hmm... z tego co kojarzę to na PowerMac'u , OS9 można wystartować tylko z Classica. Nie można jej zboot'ować normalnie z CD, chociaż moja kopia OS 9.2.2 jak najbardziej jest boot'ująca to i tak nie startuje, od razu Tiger się włącza.

Spróbuję płytkę jeszcze raz wypalić

---- Dodano 05-03-2010 o godzinie 13:07 ----
    Problemem jest to, że system nie boot'uje z płyty z OS 9.2.2 , na iMac'u i kiedyś na iBook'u nie było z tym problemów. OS 9.0.4 też nie startuje z płyty. :/
    Ostatnio edytowane przez kurde-kurde@tlen. ; 05.03.2010 o 12:07 Powód: Wpisy zostały automatycznie połączone
    iPod Touch 1G 8GB [JB]

6. Avatar MacDada MyApple Team

Wpisy
    1

Cytuj | #6

Cytat Napisał kurde-kurde@tlen. Zobacz post
    Hmm... z tego co kojarzę to na PowerMac'u , OS9 można wystartować tylko z Classica. Nie można jej zboot'ować normalnie z CD
    apple-history.com

Minimum OS: 9.1
    Maximum OS: 10.4.11
    Komputer: MBP
    Telefon: ajfon
    Jazda na motocyklu, to najlepsza rzecz jaką można robić w ubraniu

7. Dołączył
    Oct 2005

Cytuj | #7

Wygląda na to, że próbujesz zainstalować 9.2.2 w trybie Classic przez skopiowanie gotowej instalacji systemu.Tak się nie da. Trzeba 9.2.2 zainstalować jako classic, żeby zadziałało. Nie uruchomisz też instalacji dziewiątki będąc pod Tigerem, musisz uruchomić komputer z płyty instalacyjnej 9.2.2. Jeśli płyty o których piszesz, masz w wersji Box, to nie widzę problemu. Jeśli nie możesz jednak z nich wystartować, to znaczy, że są dedykowane innemu komputerowi. W takim przypadku mogę ci wrzucić na ftp obraz płyty dedykowanej G4 DA i z niej pójdzie jak burza.

8. Avatar kokos

Cytuj | #8

Tak jak pisze frufel. Nie zamontujesz do instalacji dysku formatowanego póżniejszą wersją Disk Utility niż tą, którą masz na płycie instalacyjnej MacOS 9.
    I tak - formatujesz dysk za pomocą DU z płyty 9.0.4, potem podnosisz się do 9.1 i jak to możliwe, do 9.2.
    Komputer: MacBook Pro 2.2 GHz, 2X MacPro 2.6 GHz, 4X Mac MINI, 2X iMac 17" + 4X PPC, iBook, MacBook
    Telefon: iP 4S
    Odtwarzacz: iPod Classic
    WWW: http://www.postmeridian.com.pl

9. Avatar kurde-kurde@tlen.

Cytuj | #9

Cytat Napisał frufel Zobacz post
    W takim przypadku mogę ci wrzucić na ftp obraz płyty dedykowanej G4 DA i z niej pójdzie jak burza.
    Byłbym bardzo wdzięczny Z tego co kojarzę to moje CD z OS 9.2.2 jest z wersji BOX, jeżeli można to tak nazwać. Na pewno nie dedykowanej do konkretnego komputera.

Wiem, że OS9 "nie lubi" się z partycją formatowaną pod OSX, ale nie mogę nic zmienić skoro mojego CD nie chce mi komp zaboot'ować.
    Swoją drogą dziwne, bo na iMac G3 i iBooku moja kopia boot'owała normalnie.

Także frufel, jak to nie kłopot to będę bardzo wdzięczny za udostępnienie obrazu.

Pozdrawiam.

---- Dodano 05-03-2010 o godzinie 14:40 ----
    Cytat Napisał kokos Zobacz post
    I tak - formatujesz dysk za pomocą DU z płyty 9.0.4, potem podnosisz się do 9.1 i jak to możliwe, do 9.2.
    I tu jest psikus, bo oryginał OS 9.0.4 ani w wersji EN ani PL nie boot'uje.

Mam nadzieje, że obraz od frufel'a (frufla ) zadziała w końcu.
    Ostatnio edytowane przez kurde-kurde@tlen. ; 05.03.2010 o 13:40 Powód: Wpisy zostały automatycznie połączone
    iPod Touch 1G 8GB [JB]

10. Dołączył
    Mar 2008

Sprubuj tak:
    1) Wystartuj z Mac OS Tiger
    2) Z poziomu Tigera włóż do napędu ROM dysk CD z instalacyjnym OS 9.2.2
    3) Rozpocznij instalację OS 9.2.2 wybierając partycję/dysk docelową/y gdzie jest zainstalowany Mac OS Tiger
    Od 8 lat tak czynię na swoim Power Macu G4 uzyskując w ten sposób na jednym dysku dwa systemy: Tiger(10.4.11) i 9.2.2. Ten ostatni uruchamia się (po 15 sek) gdy kliknę w jakikolwiek program/dokument utworzony programem działającym w OS< 10. Ustawiając w preferencjach/Startup Disc Mac OS 10.4.11 ew.OS 9.2.2 mogę przy następnym włączeniu komputera wystartować odpowiednio z Mac OS Tiger ew. z OS 9.2.2. Powodzenia.

Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniaOstatnia