Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

  1. Dołączył
    Oct 2010
    Postów
    2

    #1

    Siema
    Mam taki problem juz od dłuzszego czasu mam ipoda toucha i gdy miałem internet w neostradzie i miałem inny router ipod bez problemu łączył się z wi-fi a gdy przeniosłem się do netii i mam nowy router(Asmax ar 1004g) nie mogę się połączyć z wif-fi. Ipod znajduje sieć gdy chce się z nią połączyć wyskakuje okienko abym wpisał hasło, wpisuje hasło, po czym wyskakuje mi okienko "Nie można połączyć się z siecią". Ipod nigdy nie miał problemów z łączniem się z wi-fi w hot spotach bez problemu sie łączy. O co chodzi? Proszę o pomoc!


  2. Awatar ftpd Nie.

    Dołączył
    Nov 2007
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    14,578
    Wpisów
    2

    #2

    Za mało danych.
    Czyżby włączone filtrowanie po MAC i iPod po prostu nie jest dopisany?
    Komputer: MacBook Pro
    Telefon: iPhone 5S
    WWW: http://insomniac.pl/f/
    ---
    Jestem Grammar Nazi. Nie znoszę błędów, leni, idiotów i hipsterów.
    NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.
    NIE odpisuję na wiadomości najeżone błędami. Nie chce mi się męczyć oczu.


  3. Dołączył
    Dec 2010
    Postów
    3

    #3

    Mam taki sam problem z tym routerem (ASMAX 1004g z Netii) z 2 Macami w domu - MacBookiem (OS X 10.5.7) i Mac Bookiem Air (OS X 10.6.5). Dziala Skype normalnie, komputery łączą sie przez wifi z routerem natomiast ani mail (macowy) ani żadna z przeglądarek (Safari i Firefox) nie mogą połączyć się z internetem. Z tym skype to ciekawe.... Wifi i ustawienia łączności z interentem w komputerach i przeglądarki działają prawidłowo z innymi routerami, nosimy je ze sobą i codziennie korzystamy z 1-2 sieci wifi poza domem. W Netii oczywiście nic nie umieją pomóc ("hm... , jesteśmy przeszkoleni tylko w typowych "komputerach", maki nie są typowe" (sic !), to pewnie wina systemu operacyjnego"... Czyli znikąd pomocy. Nie chce kupować (na razie) kolejnego routera jak już zapłaciłem za ten z Netii. Pomocy.

  4. Awatar ftpd Nie.

    Dołączył
    Nov 2007
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    14,578
    Wpisów
    2

    #4

    Re: up.
    A to już pewnie DNS-y, skoro Skype działa, a http już nie (bo Skype łączy się po adresie od razu, nie po nazwie, którą system musi zresolvować).
    Komputer: MacBook Pro
    Telefon: iPhone 5S
    WWW: http://insomniac.pl/f/
    ---
    Jestem Grammar Nazi. Nie znoszę błędów, leni, idiotów i hipsterów.
    NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.
    NIE odpisuję na wiadomości najeżone błędami. Nie chce mi się męczyć oczu.


  5. Dołączył
    Dec 2010
    Postów
    3

    #5

    ROUTER ASMAX 1004g - dla Apple DZIAŁA !!!! ok, doszliśmy z kolegą i jedynym (na 20tu wydzwonionych) konsultantem z Netii, ktory +/- wiedzial o co chodzi w Macach (Marcin Kasprzyk, wielkie dzięki, powinienes dostac podwyzke !!!). Trzeba przede wszystkim dostać się do routera np przy wlaczonym wifi pod adresem http://192.168.1.254 . Nastepnie po kolei zakladki Advanced Setup, DNS, DNS Server i tam NIE ZAZNACZAC (odhaczyc) Enable Automatic Assigned DNS. Za to wpisac na sztywno numery DNS Primary DNS server: 208.67.222.222 i Secondary DNS server: 208.67.220.220 SAVE i powinno od razu odpalić. Chodzi o to, ze ten "super" router nie nadaje z jakiego tajemniczego powodu numerow DNS urzadzeniom firmy Apple, tylko trzeba sobie w nim je samemu wpisac. Jakby tak z 300 osob na raz napisalo do Netii, to moze by byla szansa na zamiane na jakis lepszy. Ja probowalem zglosic to jako awarie i mi powiedziano, ze mam !!! "niestandardowy komputer" i ich nie szkolą w produktach Appla. Gratulacje Netia. Pozdrawiam.Screen shot 2010-12-08 at 10.48.23 PM.jpg


  6. Dołączył
    Dec 2010
    Postów
    3

    #6

    OK. Odwoluje. Dzis okazalo sie, ze znowu nie ma sieci. "Droga dedukcji" wszedlem do routera i kliknalem SAVE przy wpisanych wczesniej numerach DNS. I dziala. Obawiam sie, ze z tym routerem tylko tak mozna, za kazdym razem wpisywac/zapisywac te numery DNS. bez sensu. Moze ktos z Was przechodzil przez to samo i wiecej wie ?

    ---------- Wpis dodano o 08:17 ---------- Poprzedni wpis dodano o 08:16 ----------

    i oczywiscie z tymi gratulacjami dla Netii to zart. TPSA ma lepszy serwis.

  7. Awatar ftpd Nie.

    Dołączył
    Nov 2007
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    14,578
    Wpisów
    2

    #7

    Cytat Zamieszczone przez dimi_de_luxe Zobacz posta
    Chodzi o to, ze ten "super" router nie nadaje z jakiego tajemniczego powodu numerow DNS urzadzeniom firmy Apple, tylko trzeba sobie w nim je samemu wpisac.
    Nie rozumiesz, co piszesz, prawda?
    Wpisz sobie te DNS-y po stronie komputera, nie routera.
    Komputer: MacBook Pro
    Telefon: iPhone 5S
    WWW: http://insomniac.pl/f/
    ---
    Jestem Grammar Nazi. Nie znoszę błędów, leni, idiotów i hipsterów.
    NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.
    NIE odpisuję na wiadomości najeżone błędami. Nie chce mi się męczyć oczu.


  8. Dołączył
    Feb 2008
    Postów
    569

    #8

    W sumie ciekawe ze ktos z NETII podaje opendns-y
    Wiedzial ze dzwonia ale nie wiedzial w ktorym kosciele, mimo wszystko jakis lepszy konsultant.
    Pewnie nie wiedzial jak wpisac DNS-y w maczku (system preferences->network->ethernet lub airport (w zaleznosci od tego czy laczymy wifi czy kablem)->advanced->dns i plusem dodajemy
    moga byc te same, moze byc google'owy 8.8.8.8. Wtedy beda wpisane od strony komputera a nie pobierane z routera.
    Komputer: iMac 17" Core Duo 1,83 GHz -> Core 2 Duo 2.16, 2GB RAM, 160 GB HDD, AP/BT/SD, Mac OS X 10.6.2
    + minikomputer z procesorem Atom, XP/Madriva/Ubuntu/Windows7 + laptop PC z Vista.


  9. Dołączył
    Jan 2012
    Postów
    2

    #9

    Witam! Od roku borykałem się z takim samym problemem. W Netii oczywiście mi nie pomogli bo obsługują tylko pomoc PC-tów. W końcu postanowiłem rozwiązać problem na własną rękę. Nie ukrywam że bardzo pomocnym okazało się to forum. Opisze jak mi się udało rozwiązać ten problem:
    1 -Najpierw wszedłem na router ( w przeglądarce wpisuje się http://192.168.1.254 ) login admin, hasło damin(chyba że ktoś zmienił). Tam wchodzimy w WIRELESS -> SECURITY i zmieniłem Network Authentication na WPA2 - PSK; WPA Encryption na TKIP; oraz ustawiłem nowe hasło (WPA Pre-Shared Key). SAVE/APPLY!
    2 - Później wszedłem w ADVANCE SETUP -> DNS -> DNS SERVER I tam ja miałem odznaczone ale trzeba to sprawdzić Enable Automatic Assigned DNS ( ma być odznaczone!) a wpisane wartości to dla
    Primary DNS server : 208.67.222.222 a dla Secondary DNS server: 208.67.220.220 SAVE/APPLY!
    3 - reset routera ( wyłącz, włącz)
    Na Pc(LAN) dział internet, Na Laptopie po wpisaniu nowego hasła też, ale dalej był problem z Mackiem i iphonami.
    Rozwiązałem to tak że w Macku i iphonah po podłączeniu do sieci wpisałem DNS jako 208.67.220.220 i wszystko działa!

    Mam nadzieje że komuś pomoge bo bardzo mnie irytował ten problem. Pozdrawiam!

  10. Awatar ftpd Nie.

    Dołączył
    Nov 2007
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    14,578
    Wpisów
    2

    #10

    I po to odświeżasz wątek z 2010? 'Dzięki'.
    Komputer: MacBook Pro
    Telefon: iPhone 5S
    WWW: http://insomniac.pl/f/
    ---
    Jestem Grammar Nazi. Nie znoszę błędów, leni, idiotów i hipsterów.
    NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.
    NIE odpisuję na wiadomości najeżone błędami. Nie chce mi się męczyć oczu.

  • Tagi dla tego wątku