Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Areo2 Huawei E3131 ( E3131s-2 ) - konfiguracja - brak połączenia z internetem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 superego

superego
  • 100 postów

Napisano 26 marca 2012 - 21:36

czołem! wpadłem jak śliwka w kompot! :) dziś zakupiłem dwie rzeczy: modem usb w play'u - Huawei E3131 ( E3131s-2 ) kartę AREO2 - microsim Podłączyłem modem do maca, pięknie wszystko zainstalowałem (wersja 10.6.8), kartę micro sim włożyłem, skonfigurowałem, ale nie wiem czy dobrze. [ATTACH]10727[/ATTACH] System wykrył modem, wpisuję PIN do Areo2, klikam łączę i wyskakuje mi taki komunikat: [ATTACH]10728[/ATTACH] Czytałem na różnych forach internetowych o konieczności przełączenia portów w modemie, jest też odpowiedni program Top_netinfo, ale nie ma go chyba pod OSX...a nie wiem czy jak go podłącze do PC'ta i skonfiguruję go na nim, a potem podłączę do Maca to będzie all działać. Będę wdzięczny za pomoc.
  • 0

#2 rybak-17

rybak-17
  • 6 465 postów
  • SkądMińsk Mazowiecki

Napisano 26 marca 2012 - 21:38

Spróbuj najpierw ręcznie wyszukać nadajniki, też tak kilka razy miałem i pomagało.

Zobacz jeszcze tutaj: http://jdtech.pl/201....html#more-1870
  • 0

#3 superego

superego
  • 100 postów

Napisano 26 marca 2012 - 21:47

jak? :) czy w między macie Air port może być włączony czy też nie? *czasie
  • 0

#4 rybak-17

rybak-17
  • 6 465 postów
  • SkądMińsk Mazowiecki

Napisano 26 marca 2012 - 21:56

Sprecyzuj pytanie.

Wi-Fi zawsze lepiej wyłączyć jak się nie korzysta bo nie zżera baterii.
W PLAY ONLINE kiedy modem jest podłączony kliknij w menu na Opcje -> Sieć -> tryb rejestracji i tam masz ręczne wyszukiwanie.
Być może musisz też odblokować pasmo UMTS 900 MHz. Podałem Ci wyżej w linku, więcej informacji powinieneś też tam znaleźć jdtech.pl - Blog technologiczny - Strona główna

Ja mam E173-u2 z Play i wystarczyło aktualizować firmware z tej strony ale są też inne sposoby.
  • 0

#5 superego

superego
  • 100 postów

Napisano 26 marca 2012 - 22:45

chodzi mi o to, że jak włączę playonline to czy aktualne połączenie z wifi nie będzie przeszkadzać w połączeniu przez USB?

nie mam niestety ręcznego wyszukania ;/

ok, poszperam, ale jak na razie nie widzę info które by mi pomogło ;/

---------- Wpis dodano o 23:45 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:11 ----------

nadal to samo :( masakra jakaś.
  • 0

#6 jdanecki

jdanecki
  • 2 postów

Napisano 27 marca 2012 - 01:09

Generalnie informacja padła, ale dla uściślenia: musisz skorzystać z informacji zawartych tutaj:
Aero2 - Na czym polegają problemy z Huawei E169 - jdtech.pl (ta sama procedura obowiązuje dla E169, E173u-2, E353u-2 i E353s-2 - o ile pochodzą z Play), aby odblokować pasmo UMTS 900 MHz - bez tego nie będzie działać z OSX.
Nie mam procedury wykonania tej operacji z samego OSX - polecam użycie innego komputera z Windows, albo maszyny wirtualnej (Parallels albo VMWare) z Windows - wystarczy to zrobić raz i modem zapamięta ustawienie pasm.
  • 0

#7 superego

superego
  • 100 postów

Napisano 27 marca 2012 - 01:54

Działa! Dziękuję i polecam artykuł! :)
  • 0

#8 DannyM

DannyM
  • 530 postów
  • SkądUnited Kingdom

Napisano 22 maja 2012 - 20:03

Pozwole sobie odswiezyc temat. Czy ustawienia kolegi czyli sam APN darmowy i jako haslo PIN wystarcza w konfiguracji? Juz odblokowalem pasmo (tak mi sie wydaje) i teraz staram sie polaczyc. Niestety nie mam w manualnej czesci sieci o nazwie Areo2 Sa plus, play, era i orange. Zakladam, ze aktualnie nie mam zasiegu?
  • 0

#9 andziaaa1987

andziaaa1987
  • 33 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 29 maja 2012 - 16:34

Pozwolę sobie podłączyć się pod temat. Mam podobny problem, mianowicie kupiłam w salonie Play modem Huawei e3131. To, że z aero2 nie będzie działał dopóki nie podepnę się pod komputer z windowsem wiedziałam od początku, ale modem nie chce się łączyć nawet z kartą Playa. Manualnie sieć da się wyszukać, natomiast połączyć już nie. Karta była już wymieniana w salonie. Modem cały czas uparcie mruga na zielono, a szczerze wątpię, żeby Play nie miał zasięgu w centrum Warszawy (na starówce dokładniej). Jakieś pomysły?

Bardzo proszę przeczytać http://myapple.pl/ur...ego-font-b.html i zastosować się do niego. renqien

bardzo dziękuję za radę, jednak wielkich liter na początku zdania nie używam nawet pisząc odręcznie.
  • 0

#10 DannyM

DannyM
  • 530 postów
  • SkądUnited Kingdom

Napisano 29 maja 2012 - 16:39

U mnie problem si ewyjasnil. Okazalo sie, ze musialem szukac manualnie ale poza moim miastem i tam bylo ale nie Areo tylko jakies PL27. Wszystko smiga
  • 0

#11 krismiszcz

krismiszcz
  • 2 413 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 21 sierpnia 2012 - 08:37

A czy sterowniki modemu działają pod Mac OSX-em 10.5 PPC ?
  • 0

#12 DannyM

DannyM
  • 530 postów
  • SkądUnited Kingdom

Napisano 21 sierpnia 2012 - 08:38

a wiesz, ze nie sprawdzalem. Jak bede mial mozliwosc to dam znac
  • 0

#13 krismiszcz

krismiszcz
  • 2 413 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 21 sierpnia 2012 - 08:45

Byłbym bardzo wdzięczny jeśli jeszcze ktos posiada maczka z PPC i możliwość przetestowania.
  • 0

#14 DannyM

DannyM
  • 530 postów
  • SkądUnited Kingdom

Napisano 21 sierpnia 2012 - 08:48

aa ni zle cie zrozumialem. Sprawdze czy dziala na 10.8 bo 10.5 nie mam niestety :( Moze jednak ktos sie znajdzie z PPC
Na kartoniku od modemu powinno pisac na jakim systemie dziala. Ja niestety nie mam juz kartonika.
Moze zadzwon tutaj: Huawei Device - Kontakt
  • 0

#15 mroman

mroman
  • 54 postów
  • SkądLublin

Napisano 22 września 2012 - 19:31

Nie jestem pewny ale na ppc mogą być jakieś starsze sterowniki.

Mam pytanie. Może ktoś ma wersję huewei e3131 hilink? Dla niewtajemniczonych: knofiguruje się ją przez przeglądarkę i nie ma mobile partnera.
Czy trzeba dla tej wersji również instalować sterowniki (kexty) na macu?
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych