Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

ATV 2 + XBMC - przycina podczas streamingu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomazo

tomazo
  • 65 postów
  • SkądMierzyn/Szczecin

Napisano 20 grudnia 2011 - 11:56

Cześć. Przekopałem forum, ale nie znalazłem wskazówki więc pokusiłem się o nowy wątek - jeżeli jednak macie wiedzę, że temat był już poruszany proszę o wyrozumiałość i skierowanie we właściwe miejsce. Problem polega na tym, że przy stramingu do ATV2 z dysku podpiętego pod Airport Extreme dochodzi do przycinania płynności obrazu. Nie jest to stałe zjawisko (tylko szybka praca kamery) natomiast mega irytujące ponieważ zaburza płynność. Co ciekawe, odtworzenie filmu przez VLC na MacBooku nie powoduje takich efektów. Zastanawiam się zatem czy to kwestia transmisji czy samego XBMC? Jeżeli macie jakiś koncept - please help :)
  • 0

#2 GAMA007

GAMA007
  • 1 027 postów
  • SkądBochum

Napisano 20 grudnia 2011 - 14:15

Witam,

@tomazo,

podobny problem wystepuej przy plikach TS, udostepnilem plik TS dla grupy, ktory tworzy aTV Flash.
Podziekowali mi i mam nadzieje, iz przy nastepnej wersji bedzie juz gotowy fix.
Osobiscie nie uzywam XMBC, jest bardzo powolny w porownaniu z czystym aTV Flash.

Jesli uzywasz aTV Flash skontaktoj sie prosze z nimi opisujac im swoj problem.

Pozdrawiam

GAMA007
  • 0

#3 tomazo

tomazo
  • 65 postów
  • SkądMierzyn/Szczecin

Napisano 20 grudnia 2011 - 16:13

Hej. aTV flash'a nie używam, aczkolwiek zastanawiam się czy go nie zakupić. Na razie trzymam XBMC bo jest free i szukam po prostu rozwiązań. Może kolejna wersja, która ma się ukazać pod koniec roku to załatwi. Niemniej dzięki za wskazówkę :)
  • 0

#4 Nitek

Nitek
  • 41 postów
  • SkądW-wa Grochów

Napisano 22 grudnia 2011 - 10:11

Miałem problem z kilkoma filmidłami podobny zacinka co np 30 sek. Przekonwertowałem na inny format i poszło. Oczywiście żmudna robota.
  • 0

#5 tomazo

tomazo
  • 65 postów
  • SkądMierzyn/Szczecin

Napisano 22 grudnia 2011 - 10:30

@Nitek: a na jaki format robiłeś konwersję? Bo u mnie problem dotyczył zarówno mkv jak i mp4. Wielkości plików bez szału - ok 2,5GB.
  • 0

#6 seb235

seb235
  • 7 603 postów

Napisano 22 grudnia 2011 - 11:39

Problem polega na tym, że przy stramingu do ATV2 z dysku podpiętego pod Airport Extreme


Raczej nic dziwnego bo pewnie transfer do dysku tak podpiętego będzie na poziomie 2-3MB/s to po pierwsze. Po 2gie czym streamujecie? Bo tutaj liczy się proces, ram + przesył (najlepiej kabel 1Gbit/s).

A i jedno małe ale jeżeli przez streaming rozumiencie włączenie sobie pliku z dysku sieciowego (za pośrednictwem FTM) na AppleTV przy użyciu XMBC to wprowadzacie w błąd ludzi co chcą pomóc, bo to nie jest streaming. Streaming to np DLNA gdzie to komputer dekoduje film i w gotowej postaci przesyła go do odbiornika.
  • 0

#7 tomazo

tomazo
  • 65 postów
  • SkądMierzyn/Szczecin

Napisano 22 grudnia 2011 - 12:01

@Seb, sory za lamerskie podejście do terminologii- człowiek uczy się całe życie ;). Dokładnie chodzi mi o transfer po Wifi z dysku podpiętego do airport extreme do atv2 i oglądanie na TV.
  • 0

#8 seb235

seb235
  • 7 603 postów

Napisano 22 grudnia 2011 - 15:20

No to miałem racje. Sprawdź sobie transfer do tego dysku bo się założę iż jest on bardzo kiepski i jest to głównym powodem cięcia filmu. Poza tym wifi to też kiepskie rozwiązanie jeżeli chodzi o stabilność.
  • 0

#9 tomazo

tomazo
  • 65 postów
  • SkądMierzyn/Szczecin

Napisano 22 grudnia 2011 - 15:36

hmm... tylko dlaczego na maczku wszystko śmiga jak należy? zarówno ATV jak i Mac są w tej samej sieci...
  • 0

#10 seb235

seb235
  • 7 603 postów

Napisano 22 grudnia 2011 - 17:39

Wiesz jest prosta metoda na sprawdzenie, pobierz sobie handbrake otwórz w nim film który się przycina przekonwertuj go na profilu AppleTV 2Gen następnie wrzuć na dysk sieciowy i uruchom, jeżeli wtedy będzie zacinać to problem jest gdzieś poza AppleTV.
  • 0

#11 GAMA007

GAMA007
  • 1 027 postów
  • SkądBochum

Napisano 22 grudnia 2011 - 20:35

Witam,

@seb235,

dokladnie w tym kierunku nalezy szukac przyczyn.
Dzis ukazala sie nowa wersja aTV Flash i walczymy dalej.

@Nitek,

jakie formaty maja twoje pliki?

-avi,xvid,mkv,mp4, m4v odtwarza bez problemu i bez zaciec nawet po wi-fi.

Male problemy sa przynajmniej u mnie z TS, oraz mpeg.

Gdy przekonwertuje te pliki poprzez turbo HD do formatu apple tv wszystko smiga jak nalezy.
Ale jest to zawsze kapke upierdliwe:)

Pozdrawiam

GAMA007
  • 0

#12 tomazo

tomazo
  • 65 postów
  • SkądMierzyn/Szczecin

Napisano 22 grudnia 2011 - 21:20

Wiesz jest prosta metoda na sprawdzenie, pobierz sobie handbrake otwórz w nim film który się przycina przekonwertuj go na profilu AppleTV 2Gen następnie wrzuć na dysk sieciowy i uruchom, jeżeli wtedy będzie zacinać to problem jest gdzieś poza AppleTV.


Konwersja niestety nie pomogła - dalej skacze, zarówno z dysku sieciowego jak i przy odtwarzaniu iTunes - ATV.
  • 0

#13 GAMA007

GAMA007
  • 1 027 postów
  • SkądBochum

Napisano 22 grudnia 2011 - 21:36

Witam, @tomazo, jaki to plik ktory ci tnie? Pozdrawiam GAMA007
  • 0

#14 tomazo

tomazo
  • 65 postów
  • SkądMierzyn/Szczecin

Napisano 22 grudnia 2011 - 21:45

Obydwa: Zarówno .mkv jak i skonwertowany do formatu Apple TV mp4
  • 0

#15 seb235

seb235
  • 7 603 postów

Napisano 22 grudnia 2011 - 21:47

Wiesz co zrób mały test, zepnij wszystko na kablu i sprawdź efekt bo ja jakoś nie ufam WiFi.
  • 0

#16 tomazo

tomazo
  • 65 postów
  • SkądMierzyn/Szczecin

Napisano 22 grudnia 2011 - 21:59

Jedyne co mogę zrobić to podpiąć kompa pod telewizor ;). Niestety mam sp....ne gniazdo sieciowe w salonie i mogę śmigać tylko po wifi. Być może po prostu jest tak, że transfer jest za wolny i tyle. Jedyne co mnie zastanawia, że (jak pisałem wcześniej) komp po wifi odtwarza bez problemu natomiast atv problem ma. Panowie, dzięki za wsparcie- myślę, że chyba na razie nic wiecej nie wykombinuję
  • 0

#17 GAMA007

GAMA007
  • 1 027 postów
  • SkądBochum

Napisano 22 grudnia 2011 - 22:02

Witam,

@tomazo,

LINK

z tej strony powyzej sciagnij i daj cynk.

Pozdrawiam

GAMA007
  • 0

#18 tomazo

tomazo
  • 65 postów
  • SkądMierzyn/Szczecin

Napisano 22 grudnia 2011 - 23:34

ściągnąłem w wersji 720p. Jest nawet gorzej - pojawia się buffering. A na MacBooku ciągnie bez problemów, płynność 100%....
  • 0

#19 GAMA007

GAMA007
  • 1 027 postów
  • SkądBochum

Napisano 23 grudnia 2011 - 09:36

Witam,

@tomazo,

jak znajde czas sprawdze u siebie.
ATV mam po kablu, wiec odlacze i zobacze jak to wyglada po wifi.

Pozdrawiam

GAMA007
  • 0

#20 tomazo

tomazo
  • 65 postów
  • SkądMierzyn/Szczecin

Napisano 23 grudnia 2011 - 09:44

@GAMMA: super, dzięki wielkie :)
  • 0

#21 GAMA007

GAMA007
  • 1 027 postów
  • SkądBochum

Napisano 23 grudnia 2011 - 21:31

Witam,

@tomazo,

wiec tak;

-podlaczylem moj ATV2 -BLACK po wi-fi 5ghz z Air Extreme

odpalilem oba pliki big bunny 720p i wszystko smiga cacy bez zadnych zaciec.

ATV2 ciagnol sobie oba te pliki z MBA, ktory takze jest w sieci Wi-Fi.

Z wykresku ponizej widac ze siec nawet nie jest minimalnie obciazona.

Dołączona grafika

Pozdrawiam

GAMA007
  • 0

#22 tomazo

tomazo
  • 65 postów
  • SkądMierzyn/Szczecin

Napisano 23 grudnia 2011 - 22:22

Wrzuciłem sobie ten filmik do iTunes i puszczając z kompa jest ok. Problem zatem jest tylko w opcji z dyskiem podpiętym pod a.extreme. Chyba zatem pozostaje konwersja np przez handbrake i odpalanie przez iTunes.
  • 0

#23 GAMA007

GAMA007
  • 1 027 postów
  • SkądBochum

Napisano 23 grudnia 2011 - 23:39

Witam,

@tomazo,

a czy ten sam film dziala poprawnie gdy dajesz go z Macbooka? Jesli tak to problem lezy pomiedzy dyskiem, a Air Extreme

Pozdrawiam

GAMA007
  • 0

#24 Demonik

Demonik
  • 85 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 24 grudnia 2011 - 13:54

GAMA007 co to za soft do sprawdzenia obciążenia sieci?
  • 0

#25 GAMA007

GAMA007
  • 1 027 postów
  • SkądBochum

Napisano 24 grudnia 2011 - 14:56

Witam,

@Demonik,

iNet

Pozdrawiam

GAMA007
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych