Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad - 'Ładowanie nie odbywa się'


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 depe

depe
  • 407 postów

Napisano 09 stycznia 2011 - 16:53

Jak w temacie.
Do wczoraj było wszystko OK.
Od dziś po podłączeniu iPada do MacBooka Pro (10.6.6) mam taki komunikat: 'Ładowanie nie odbywa się'
iPad jest OK - z zasilacza i na innych Mac'ach (iMac 10.6.5 i MacBook 10.6.6) ładuje się normalnie.
Oba wejścia USB w MacBooku Pro też są OK - ładują iPhona, normalnie działają peryferia.
Kabel też jest dobry - sprawdzałem iPada na innych Macach.
Ktoś może pomóc?

Dołączona grafika
  • 0

#2 iBook

iBook
  • 580 postów

Napisano 09 stycznia 2011 - 17:11

Tak ma być. Jak łączysz przez port USB w celu synchronizacji to nie ładuje, chyba że połączysz przez stację dokującą.
  • 0

#3 Tomzik87

Tomzik87
  • 654 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 stycznia 2011 - 17:24

Nie prawda. Miałem ten sam problem. Ładował przez sieciówke a po usb nie chciał(macbook) i jak zrobiłem update zaczeło ładować i teraz niemam problemów.(był wczesniej taki sam komunikat)
  • 0

#4 kula00

kula00
  • 23 postów
  • SkądWarszawa, Zielonka

Napisano 09 stycznia 2011 - 17:56

Mój iPad nigdy się nie ładował jak go podłączaam pod PC
  • 0

#5 pidipius

pidipius
  • 571 postów

Napisano 09 stycznia 2011 - 18:24

iPad podłączony bezpośrednio do iMaca ładuje się.
Jak podłączyłem go do USB przez huba to też miałem taki komunikat.
Tutaj:
Zasilanie komputerów firmy Apple i urządzeń peryferyjnych innych firm za pośrednictwem portu USB
Masz informacje, z których portów możesz ładować iPada.
  • 0

#6 fpuchalski

fpuchalski
  • 129 postów

Napisano 09 stycznia 2011 - 19:09

Ja podłączałem iPada do laptopa Toshiba Satellite u400D i pomimo wyświetlania się komunikatu "Urządzenie nie ładuje się" jednak się ładował.
  • 0

#7 Balin0

Balin0
  • 1 441 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 stycznia 2011 - 20:19

Było już o tym na forum kilka razy. W niektórych laptopach ładuje się normalnie, a w niektórych nie (znaczy też ładuje ale wolniej i przy wyłączonym ekranie iPada). Ogólnie sprawa wygląda tak, że to zależy od portu. Słyszałem,że problem nie występuje w nowszych laptopach. U mnie w lapku normalnie ładuje tylko w jednym porcie na 4. W PC mogą nie działać USB z przodu obudowy oraz huby, ale te z tyłu powinny ładować.
  • 0

#8 depe

depe
  • 407 postów

Napisano 09 stycznia 2011 - 20:46

Dzięki wszystkim za odpowiedź ale napisałem wyraźnie: "Do wczoraj było wszystko OK.
Od dziś po podłączeniu iPada do MacBooka Pro (10.6.6) mam taki komunikat: 'Ładowanie nie odbywa się' "
czyli zawsze (mam iPada 2 m-ce) po podłączeniu kablem do tego samego MacBooka Pro pojawiał się 'piorun' na ikonie baterii i ładowanie odbywało się normalnie, oczywiście wolniej niż z gniazdka ale wszystko działało.
Aż do dziś.
  • 0

#9 Balin0

Balin0
  • 1 441 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 stycznia 2011 - 22:47

Jak sprawdzałeś na innych Mac'ach (kabel i iPad ok) to wychodzi na to, że coś z MBP jest nie tak. Sprawdź czy port USB z którego ładujesz nie wygląda jakoś podejrzanie (wyklucz usterkę mechaniczną portu).
  • 0

#10 depe

depe
  • 407 postów

Napisano 09 stycznia 2011 - 23:00

Oba porty USB czytają dysk zewnętrzny (Samsung), czytają Pendrive'a, ładują normalnie iPhona 4 i iPhona 3GS, drukarka działa normalnie. Na 100% są w porządku. Po wtóre, to raczej niemożliwe, żeby padły równocześnie oba porty przez jedną noc. iPada nie ładują. Od 3 godzin oglądam koncerty na iPadzie, iPad cały czas podłączony do MacBooka Pro. Po 3 godz. bateria spadla z 95% do 87% Czyli naprawdę nie ładuje.
  • 0

#11 pio11

pio11
  • 1 692 postów

Napisano 09 stycznia 2011 - 23:10

Czy coś jeszcze jest podłączone do Maczka? Sprawdź czy będzie wszystko ok. po podłączeniu komputera do zasilania.
  • 0

#12 depe

depe
  • 407 postów

Napisano 09 stycznia 2011 - 23:43

Nic nie jest podłączone. Tylko MacBook Pro do gniazdka elektrycznego i kabel USB z MacBooka do iPada.
  • 0

#13 t.sikora

t.sikora
  • 657 postów

Napisano 10 stycznia 2011 - 00:06

Jakie masz wskazania w profilu? Szczegóły wyżej w odpowiedzi Pidipius Pozdro
  • 0

#14 depe

depe
  • 407 postów

Napisano 10 stycznia 2011 - 00:31

Jakby co, to restartowałem już zarówno MacBooka jak i iPada.
Wciąż bez zmian. Nie ładuje.

Dołączona grafika
  • 0

#15 elita

elita

  • 2 641 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 10 stycznia 2011 - 01:54

A jak wyłączysz tą kamere? :D Po pod tą 1 magistrale masz ipada i kamere, zobacz jak wyłączysz kamere i bt na przykład.
  • 0

#16 lfemzwan

lfemzwan
  • 1 756 postów
  • SkądPL

Napisano 10 stycznia 2011 - 02:13

Czy aktualizowałeś, bądź instalowałeś cokolwiek przed pojawieniem się problemu? @elita - to ma wymontować, czy o co ci chodzi?
  • 0

#17 depe

depe
  • 407 postów

Napisano 10 stycznia 2011 - 10:57

@elita - rozumiem, że to żart.. ;) @Ifemzwan Tak właśnie myślę, że to coś z softem MacBooka. W sobotę wieczorem pokazało się spore update'ów. Po ukazaniu się komunikatu 'Dostępne są uaktualnienia dla tego komputera' zamiast 'Pokaż szczegóły' kliknąłem 'Instaluj', bo się spieszyłem i wyszedlem z domu. Także nawet nie wiem co się zainstalowało. Na dzisiejszą noc pozostawiłem iPada podłączonego do MacBooka przy 82% baterii. Rano było 100%. Czyli jednak ładuje! Powinienem się tego domyśleć już wczoraj - po 3 godzinnym ogladaniu filmów (iPad był cały czas podłączony do MacBooka) spadek baterii był 8% - gdyby ładowania nie było, spadek powinien być znacznie większy. Ale komunikat o nieładowaniu wciąż pozostaje i jest denerwujący. Konkludując myślę, że to jakiś bug w updacie, który zainstalowalem w sobotę.
  • 0

#18 lfemzwan

lfemzwan
  • 1 756 postów
  • SkądPL

Napisano 10 stycznia 2011 - 11:25

Czyli tak jak myślałem - pewnie update do 10.6.6 (który się w czwartek albo piątek chyba pojawił...)
  • 0

#19 depe

depe
  • 407 postów

Napisano 10 stycznia 2011 - 11:38

Dokładnie. Upadate'ów było sporo. Sprawdzilem na innych Macach. Na pewno bylo: 10.6.6 update iWork update iLife '11 update coś z Security update coś z Java update i jeszcze jakieś.
  • 0

#20 lfemzwan

lfemzwan
  • 1 756 postów
  • SkądPL

Napisano 10 stycznia 2011 - 11:41

no fakt - dosypali tego trochę - właśnie włączyłem listę i widzę (za jakiś czas tradycyjnie zaktualizuję...)
  • 0

#21 Stivo

Stivo
  • 1 221 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 10 stycznia 2011 - 14:09

Trzeba pobrać łatkę do zainstalowania aby więcej mocy trafiało do portów USB. Proponuje wpisać w googlach ipad not charging i znaleźć łatkę dla swojego systemu. Sam miałem ten problem iPad się nie ładował albo tak że lepiej nie mówić. Po instalacji paczki iPad ładuję się z takim samym czasem na USB jak i na Ładowarce.
  • 0

#22 depe

depe
  • 407 postów

Napisano 10 stycznia 2011 - 19:31

Przecytałem około 30 artykułów i for na temat. Problem jest raczej powszechny. Żadnej łatki nie znalazłem.
  • 0

#23 sussel

sussel
  • 18 postów

Napisano 11 stycznia 2011 - 14:50

Moze to cos pomoze...sprawdze jak bede w domu
Pozdrawiam
Apple iPad 3G Wifi Not Charging On USB Solution For Windows
  • 0

#24 Stivo

Stivo
  • 1 221 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 11 stycznia 2011 - 15:01

a ja owszem znalazłem i wsio gra ;)
  • 0

#25 depe

depe
  • 407 postów

Napisano 11 stycznia 2011 - 15:16

@suussel i Stivo
Jak już próbujecie pomóc to przynajmniej przeczytajcie w czym jest problem,
Szukam rozwiązania na Mac'a, nie na PCta Windows.
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych