Ogłoszenie

Ogłoszenie Module
Zwiń
No announcement yet.

final cut - podgląd problem

Page Title Module
Przenieś Usuń Zwiń
X
Conversation Detail Module
Zwiń
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

  • final cut - podgląd problem

    Witam

    Gdy wrzucam filmy do final cut pro x w podglądzie mam bardzo wyblakłe kolory, w porównaniu do oryginału. Pliki źrodlowe są ok, po eksporcie również nie ma problemu. Tylko w fcpx jest coś nie tak.

    Pliki źrodłowe pochodzą z sony nex3 i gopro hero HD

    Jakieś pomysły co może być przyczyna problemu?

  • #2
    ja mam problem z kolorami gdy mam profile do monitora z colormunki, jak profil jest domyślny to jest ok
    obecnie dość intensywnie koresponuje z supportem apple, kazali sobie wysłac profile i dalej działaja w tym temacie, ogólnie z korespondencji wynika, że fcpx ma jakiś tam problem z kolorami i sporo osób na to narzeka
    Ostatnio edytowany przez tcyprian; [ARG:4 UNDEFINED].

    Komentarz


    • #3
      Ja mam identyczny problem. Z tym ze przyczyną jest karta graficzna Intel GMA x3100
      szkoda bo wszystko chodzi płynnie (jak na tej klasy sprzęt) ale podgląd pozbawiony jest kolorów

      Komentarz


      • #4
        Witam,
        Ja nie będę zakładał nowego tematu bo problem jest podobny mianowicie jak wrzuce do FCS plik full HD 1920x1080 to plik już wrzucony na oś czasu jest zamazany o wiele gorsza jakość a jak wyexportuje w full HD to do słabszej jakości dochodzi jeszcze przeplot. Miał ktoś podobny problem ?
        Ostatnio edytowany przez Pine; [ARG:4 UNDEFINED].

        Komentarz


        • #5
          Pine, wyraźnie widać, że sekwencja nie ma parametrów pliku źródłowego. Ustaw poprawnie sekwencję lub włącz automatyczne dostosowanie do pierwszego wrzuconego klipu w preferencjach FCP.

          Komentarz


          • #6
            Nie chcąc zakładać nowego tematu...może ktoś pomoże wyjaśnić dziwne zjawisko...jeszcze kilka dni temu efekt finalny programu Final Cut Pro X był ok,teraz- jakieś jaja są tzn gdy ktoś na filmie w miarę dynamicznie się porusza w zapisanym filmiku są piksele ,jakby klatki nie nadążały. Podczas edycji filmu w FCPX, na dużym ekranie tego nie ma. Dlaczego więc zapisując film pojawiają się? Ktoś może podpowiedzieć co się mogło stać? Będę wdzięczny za pomoc...

            Komentarz


            • #7
              Obstawiam na złą dekompresję lub/i przeplot. Podaj dane jaki miałeś materiał (z czego) i jak wyeksportowałeś...

              Komentarz


              • #8
                Za mały bitrate przy eksporcie? Jak wyżej kolega pisał - podaj parametry plików źródłowych, projektu oraz eksportu. To wyjaśni wszystko.

                Komentarz


                • #9
                  [ATTACH][ATTACH]Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 80816b0da2f9b89f7d8fce4286bdc7aa.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 18,2 KB
ID: 10433[/ATTACH][/ATTACH]
                  Dodam,że jeszcze dwa dni temu wszystko było ok.Jeszcze jedna ciekawostka przy zmianie zasu klipu (Retime-slow) wszystko jest ok, zaś Retime-fast-znów piksele.
                  Pliki żródłowe były importowane z kamery (nie jeden raz tak robiłem i wszystko było, jak należy).
                  Nic nie rozumiem.Może odinsalowanie programu i ponowna instalacja by pomogła?

                  Komentarz


                  • #10
                    Coś zrzuty się żle załadowały-wybaczcie.

                    Komentarz


                    • #11
                      Kolejna ciekawostka -eksportując materiał do Apple Devices-iTunes- tych "smug pikselowych"- nie ma. Pojawiają się tylko przy eksporcie na pulpit!

                      Komentarz


                      • #12
                        Sprawa wyjaśniona i rozwikłana

                        Komentarz

                        Pracuję...
                        X